Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže se radnici (3. dio)

Poslodavce zbog iseljavanja spašavaju studenti. Plaćaju ih 30 posto više nego inače

konobar
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
27.07.2018.
u 07:07

Studentima se nude i unosniji poslovi, poput vanjskog i unutarnjeg čišćenja plovila za koje se po satu plaća do 150 do 250 kuna

Zbog masovnog odlaska ljudi iz Hrvatske mnogi su poslodavci u potrazi za novim zaposlenicima pa i ovih tjedana diljem zemlje možemo vidjeti natpise “tražimo djelatnike”.

No, i ta se potraga, o čemu smo pisali u protekla dva dana, unatoč nuđenju solidnih plaća i raznih drugih pogodnosti, često pokazuje uzaludnom. Stoga nastavak te priče posvećujemo onima koji su mnogim poslodavcima spas – studentima.

Za cijepanje drva – 50 kuna

Tako se i njima nude poslovi konobarenja, kuhanja, prodavanja, čišćenja, pakiranja, dostavljanja, pranja... A koliko na tim poslovima mogu zaraditi? Primjerice, prema cjenicima student-servisa zarada za sat vremena može biti ovakva: čišćenje i pospremanje stanova te glačanje rublja (35 kn), istresanje tepiha, cijepanje drva, selidba i prijenos građevinskog materijala (50 kn).

Tko želi raditi u turizmu kao konobar, recepcionar, čistač plaža, perač posuđa ili sobarica, može zaraditi od 18 do 20 kuna po satu, a takvima su osigurani smještaj, prehrana i prijevoz. Nude se i unosniji poslovi pa se za unutarnje i vanjsko čišćenje plovila, ovisno o dužini plovila, može zaraditi od 150 do 250 kuna po plovilu. No, kad smo o ponudama poslodavaca te angažiranju studenata na raznim poslovima pokušali razgovarati s rukovoditeljima nekoliko studentskih servisa, u Zagrebu i Splitu nismo uspjeli doznati ništa. U zagrebačkom Studentskom servisu jučer nam je rečeno da trenutačno nitko ne može odgovoriti na naša pitanja, dok nam je iz Splita poručeno da su svi oni koji imaju ovlasti govoriti ili “odsutni” ili na “odmoru”.

Kada smo pak o iskustvima s brojem i vrstom ponuda poslodavaca te angažiranju studenata zapitali rukovoditelja osječkog Studentskog servisa Tihomira Milinovića, podaci su se samo nizali i odmah sipali kao iz rukava.

– Što se tiče interesa studenata za posao, brojke su iste kao i prethodnih godina. Do srpnja oko 3500 studenata ostvarilo je isplatu honorara, što znači da ih je toliko i radilo. A godišnje se preko nas zaposli od 7000 do 7500 studenata, od čega njih možda 6000 radi na jednodnevnim, dvodnevnim ili trodnevnim poslovima. Najmanje je onih koji u kontinuitetu rade cijelo vrijeme. Povremeno, privremeno i kratkotrajno zapošljavanje bit je studentskog rada. Studenti su najviše zainteresirani za one poslove koje mogu raditi kad ne moraju učiti. Znači, krajem tjedna, vikendom ili noću. A najviše ih radi na pružanju usluga, u trgovini, hotelijerstvu, ugostiteljstvu... – kaže Milinović.

Ponude već u veljači i ožujku

A kakvo je stanje sada, tijekom ljeta, traže li poslodavci s mora studente u Slavoniji te osjete li i studenti da zbog masovnog napuštanja Slavonije i oni mnogim poslodavcima postaju zanimljivi, pitamo. Milinović odgovara:

– Dosta je slavonskih studenata već zaposleno na moru jer su poslodavci s mora još u veljači i ožujku objavljivali oglase i ovdje organizirali radionice i prezentacije da bi studentima predstavili ponude, mogućnosti zarade, smještaja, hrane i prijevoza. A cjenik koji smo objavili okvirni je jer zakon ponude i potražnje formira nove cijene pa poslodavci, u nedostatku radne snage, nude veće zarade, satnice su sad i do 30% više, posebno u zadnjih godinu-dvije. Iseljavanje iz Slavonije odražava se i na nas jer se prvi put pojavljuju ponude za poslove koji nisu tipični za studentski rad. Recimo, za rad u mesnoj industriji.

Ne nudi se studentima da prave kobasice i obrađuju meso, nego da rade u skladištima. Poslodavci iz nekih djelatnosti prije i nisu trebali studente jer su poslove obavljali redovni zaposlenici, no kako su mnogi otišli pa se na njihova upražnjena radna mjesta nema koga zaposliti, poslodavci nam se sad javljaju tražeći studente.

Pogledajte video o tome koliko vrijede vozačke dozvole

Komentara 49

PR
prajdali100
08:36 27.07.2018.

Znači dogorilo je do nokata.Plaćati ćete Vi RAD, jer ljude treba pošteno platiti a ne iskorištavati ko stoku.

Avatar comparator
comparator
07:28 27.07.2018.

Sad bar višak zaposlenih u državnoj administraciji ima šansu naći posao u realnom sektoru😎!

RZ
Rocky.Zg
08:45 27.07.2018.

Otpustiti suvišne uhljebe iz državnog sektora,općina i županija, i zaposliti ih u privatnom sektoru kao kuhare, konobare , čistačice itd. I problem riješen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije