Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lana Šarić

Posljednja prof. kemije – na PMF-u uzela nastavnički smjer

'22.10.2012. Zagreb- Lana Saric, posljednja studentica kemije u RH u ovoj godini. Photo: Boris Scitar/VLM'
Foto: Boris Ščitar/VLM
1/3
23.10.2012.
u 18:00

Neću postati materijalno bogata, ali ću ostvariti sve ostalo bogatstvo, kaže odlikašica

Dvadesetdvogodišnja Čakovčanka Lana Šarić jedina je studentica u Hrvatskoj koja je u potpunosti uživala sve prednosti bolonjskog obrazovnog sustava uvedenog prije više od pet godina.

Bori se za poštovanje

Individualni rad s profesorima, fleksibilni dogovori o predavanjima i prilike da istražuje, proučava znanstvene časopise, pa i sama kreira projekte ostvarila je pukim slučajem – jedina je od svih kolega prije godinu i pol na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakultetu u Zagrebu odabrala diplomski nastavnički smjer kemije.

Od upisa pa do danas uživa tako status posljednje buduće profesorice kemije u Hrvatskoj!

Svjesno je upisala jednopredmetni studij, čime je odabrala posao koji joj, za razliku od istraživačkog smjera, neće donijeti visoku plaću, već onaj u kojem će se, kako kaže, dobrano morati potruditi za poštovanje svoje profesije.

– Onaj tko ode u prosvjetu neće postati materijalno bogat, ali će ostvariti sve ostalo bogatstvo. U to sam uvjerena – govori djevojka koja je do sada u svijetu kemije ostvarila zapažene rezultate. Dapače, baš joj je sudjelovanje na državnom natjecanju još u srednjoj školi iz toga predmeta osiguralo izravan upis na fakultet.

– Time što sam odabrala profesorski smjer samoj sebi učinila sam uslugu jer sam u odnosu na druge studente dobila znatno više – kaže. Kao jedina studentica odslušala je desetak predmeta, dok je kolegije poput pedagogije i didaktike slušala sa studentima drugih smjerova. Sve ispite položila je s odličnom ocjenom.

– To nije ništa čudno. Kemija me interesira i imam sreće da sam kao jedina na studiju uvijek mogla zatražiti dodatna objašnjenja. S profesorima sam se dogovarala što ćemo i kako raditi. Tako sam uostalom dobila priliku da započnem projekte koji su danas vrlo aktivni. Naravno, sve je na volonterskoj bazi, no i tako skupljam iskustva za budući rad – kaže.

Sama je osmislila projekt "Kemija u kuhinji", sudjeluje na projektu "e-škola kemije", kao i u osmišljavanju jednostavnijeg načina svladavanja srednjoškolskog gradiva kinetike. Jedna je od začetnica i projekta "Znanstvene čarolije" za koji je prošle godine nagrađena Rektorovom nagradom. Svi projekti imaju za cilj objasniti kako je kemija prisutna svuda i kako svatko uz malo interesa i dobre volje može sudjelovati u raznim pokusima – neovisno o godinama starosti.

Ignorancija sustava

Zašto njezini kolege nemaju interesa za profesorski smjer koji je upisala, a za koji, poželi li završiti i doktorat, mora otputovati u Split gdje je to jedino moguće odslušati i doktorirati, nema pravog objašnjenja osim onog materijalnog.

– Istraživački smjer osigurava, znaju to studenti, znatno bolju plaću, a cijela situacija u obrazovnom sustavu, pa i nedaće koje svako malo snađu profesore, jedino su obrazloženje takvoj ignoranciji profesorskog smjera – objašnjava. Problem leži i u činjenici da je školama puno jednostavnije, a onda i isplativije zaposliti one profesore koji imaju završene dvopredmetne studije i koji mogu predavati više predmeta.

S tim se slaže i Nenad Judaš, profesor metodike nastave kemije na PMF-u.

– Jednopredmetnim studijem studenti teže nalaze posao, ali ključ problema svakako jest loš položaj nastavnika u društvu. Vjeruje se da baš danas svatko može biti profesor. Inženjerski smjer stoga je privlačniji studentima – poručuje Judaš.

No to Lanu ne zabrinjava. Do završetka fakulteta ostalo joj je pet ispita, a uskoro je očekuje i praksa.

– Predavat ću kemiju u dvije škole i uopće nemam tremu. Sa svojim projektima barem jednom tjedno gostujem u nekoj školi ili vrtiću gdje sam već imala priliku vidjeti kako to izgleda – objašnjava studentica koja slobodno vrijeme najviše voli provesti u kazalištu ili uz dobro štivo. Nada se da će i ona jednog dana, baš kao što je to bio slučaj i s njom, nekog učenika inspirirati da krene njenim putem.

– Za mene je bila kobna moja profesorica – smije se Lana.

Komentara 17

KD
KRALJ DMITAR ZVONIMIR_neblok
19:05 23.10.2012.

Svaka čast! BRAVO Lana!

OB
-obrisani-
19:07 23.10.2012.

pa kod nas se ne isplati skolovati, niko te od privatnika nece, sakis e boji onog kaj je pametniji od njega, to su vam oni koji do 1990 osim gaca nisu nikaj imali, ostale velike kompanije kak erikson i telekom mogu zaposlit samo minimum minimuma godisnje onih kaj izadju sa fakulteta.

M3
Miške 3
18:05 23.10.2012.

Dobro će proći. Lijepa je i pametna, a vidi se i marljiva. Takove Bog ne zaboravlja. Sve najbolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije