Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije bilo druge

Pošli u školu, a dužni za vrtić

'karlovac marina gojak, ravnateljica karlovackih djecjih vrtica, 310709 photo: kristina stedul fabac/vecernji list'
'kristina stedul fabac'
18.09.2010.
u 10:41

Roditelji se ljute jer su uvedene maksimalne kamate, i što se računi i kamate plaćaju za tekući mjesec, a ne za prethodni

Oko 100.000 kuna Dječji vrtić Karlovac potražuje od roditelja koji još nisu podmirili obveze za svoju djecu. Neka od njih već su krenula i u školu, pa je vrtić morao angažirati i odvjetnika.

 Neki plaćaju unaprijed

 Zbog takvog ponašanja pojedinaca, Upravno vijeće vrtića odlučilo je uvesti kamatu od 14 posto za neplaćanje računa do 25. u mjesecu. To je izazvalo nezadovoljstvo mnogih.

 – Takva lihvarska kamata predviđena novim ugovorima možda i ne bi bila prevelik problem da se do 25. rujna ne treba platiti račun za rujan, a ne za kolovoz. To znači da obveze podmirujemo unaprijed, a ipak ćemo plaćati zakasninu. To zaista nije u redu – dio je komentara jednog roditelja čija djeca polaze karlovački vrtić. Nove ugovore već su potpisali roditelji čija su djeca prvi put krenula u vrtić, a ‘stari’ to trebaju učiniti ovih dana. U njima je kao novina definirana zakasnina, iako ne piše koliko će zaista i iznositi.

 Uplate kasne mjesecima

 Osim toga, roditelje smeta i što se vrtić odlučio za maksimalni zakonom dopušteni iznos kamate od 14 posto.

 – Zaista cijenimo roditelje, ali neki od njih moraju shvatiti da se obveza za boravak djeteta u vrtiću mora na vrijeme podmiriti, kao i svi ostali računi. Bili smo prisiljeni donijeti takvu odluku. Poznato je da se financiramo iz gradskog proračuna, ali dijelom i od participacija roditelja. Uvijek smo svima na usluzi. S računovodstvom se sve može dogovoriti, pogodujemo na sve moguće načine. Nažalost, neki dva, tri mjeseca ne plaćaju ništa, pa se onda pitamo što je s onim roditeljima koji redovito sve podmiruju – objasnila je razloge uvođenja 14-postotne kamate na neplaćene račune ravnateljica Dječjeg vrtića Karlovac Marina Gojak. Dodaje da nova odluka nikako ne ide na štetu redovitih platiša.

Roditelji negoduju i zato što se, kako kažu, potiho uvode i druga poskupljenja. Razdoblje godišnjih odmora, kada se plaća polovica cijene, s prijašnjih je 50 smanjeno na 30 radnih dana. To znači da će dio ljeta, kada većina djece ne dolazi u vrtić, roditelji plaćati punu cijenu, bez obzira na to što su djeca kod kuće. Smanjen je rok i za bolovanje djeteta. Tako će roditelji sada manji račun plaćati samo ako je dijete zbog bolesti odsutno više od 10 dana. Prije uvođenja tih novina u vrtiću taj je rok bio tri dana. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije