Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokrenula peticiju

Poslali je kući bez plaće jer nije nosila štikle

nicola thorp
Foto: Facebook
1/2
12.05.2016.
u 08:44

"Očekivalo se da 9 sati dnevno ispraćam klijenite na sastanke. U jednom trenutku rekla sam im da to jednostavno neću moći raditi u štiklama." Potom ih je upitala traže li isto i od muškaraca pa su je ismijali.

Londonsku recepcionisticu poslodavac je otpustio jer je odbila nositi štikle. Nicola Thorp (27) iz Hackneyja bila je zaposlena na određeno vrijeme preko tvrtke za pružanje vanjskih usluga Portico preko koje je radila u financijskoj kompaniji PwC.

Nakon nekoliko mjeseci na posao je došla u ravnim cipelama. Rečeno joj je da mora nositi obuću koja ima petu visine između 5 i 10 centimetara. Požalila se da takav zahtjev poslodavac ne upućuje muškim kolegama pa su je poslali kući bez plaće.

Iz tvrtke koja pruža vanjske usluge Portico i koja ju je zaposlila kažu da je Nicola Thorp potpisala ugovor u kojem stoje "smjernice o vanjskom izgledu", dok je PwC, tvrtka iz koje su je poslali kući, odgovorila da oni "nemaju pravila o poslovnom odijevanju".

Nicola Thorp kaže da ih je prvog dana na poslu zamolila da joj dozvole nositi ravne potpetice koje je smjela nositi na ranijem radnom mjestu, no rečeno joj je da mora nositi visoke potpetice te da ih mora nabaviti isti dan. Dogodilo se to lani u prosincu.

– Rekla sam im da ću visoke potpetice nabaviti ako mi kažu zbog čega me ravne cipele nagrđuju, no nisu mi mogli odgovoriti – rekla je za BBC radio London, piše BBC.

– Očekivalo se da 9 sati dnevno ispraćam klijente na sastanke. U jednom trenutku rekla sam im da to jednostavno neću moći raditi u štiklama. Potom ih je upitala traže li isto i od muškaraca pa su je ismijali.

Svoju priču podijelila je na Facebooku. Otkrila je da su i mnoge druge žene doživjele slična iskustva. Potom je pokrenula peticiju i skupila 10.000 potpisa zbog čega će britanska vlada morati razmotriti njezin zahtjev.

Prema pravnom tumačenju, u Ujedinjenom Kraljevstvu poslodavci mogu otpustiti radnika ako ne ispunjava zahtjeve koje nameće poslovna sfera, no poslodavac radniku mora vremenski omogućiti da nabavi odjevne predmete. Dozvoljeno je da "dress code" bude različit za muškarce i žene, no mora biti omogućena jedna razina dotjeranosti.

– Mislim da bi pravila poslovnog odijevanja morala uzimati u obzir društvene potrebe. Žene mogu biti formalno dotjerane i ako nose ravne potpetice. Osim što su visoke pete ograničavajući faktor, riječ je i o seksizmu. Mislim da kompanije ne bi smjele tjerati radnice na to – kaže Nicola Thorp koja kaže da ne smatra da su isključivo kompanije odgovorne za ova pravila.

Iz tvrtke za pružanje vanjskih usluga Portico naknadno su rekli da će preispitati pravila u pogledu obuće. 

>> U odijelima se osjećamo posebno, a i ne vide se socijalne razlike

>> Dress code - pravila odijevanja u poslovnom okruženju

Komentara 6

Avatar Dr Evil
Dr Evil
11:43 12.05.2016.

a haltere?

ZO
zoom
09:34 13.05.2016.

ako je to uvjet poslodavca za taj posao, mogla je ne prihvatiti posao i gotova priča! pa je nije je tjerao da zadovoljava goste?!?!

Avatar fijolica
fijolica
10:43 13.05.2016.

Puna podrša Nicoli. Nadam se da će skupiti potpise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije