Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove cijene

Poskupljuju cigarete, e-tekućine, cigare...

Ilustracija
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
27.01.2020.
u 20:54

U javnoj raspravi nova Uredba o visini trošarina na duhanske proizvode i prerađevine

Ministarstvo financija u javnu je raspravu do 3. veljače uputilo nacrt nove Uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode. Specifične trošarine na cigarete novim bi se prijedlogom povećale za 40 kuna za tisuću komada, sa sadašnjih 335 na 375 kuna, dok bi proporcionalne trošarine ostale na 34% od maloprodajne cijene. U slučaju da je iznos ukupne specifične i proporcionalne trošarine niži od ukupnog iznosa propisane minimalne trošarine, ona bi se povećala za 74 kune, sa 755 na 829 kuna.

Prvi put planira se pak uvođenje trošarina i na neke nove duhanske proizvode, poput e-tekućina, grijanih i novih duhanskih proizvoda te na cigare i cigarilose. Na e-tekućine plaćala bi se trošarina od jedne kune za jedan mililitar, na grijane i nove duhanske proizvode 600 kuna po kilogramu, a na cigare i cigarilose 600 kuna na 1000 komada. Na sitno rezani i ostali duhan za pušenje trošarine bi ostale 600 kn/kg.

Nakon što prođe e-savjetovanje, prijedlog Marićeva ministarstva treba prihvatiti i Vlada. No više trošarine nesumnjivo će utjecati na dalji rast cijena u duhanskom sektoru. Sa zadnjim povećanjem trošarina krajem 2018. cigarete su u prosjeku poskupjele jednu do dvije kune po kutiji.

Ključne riječi

Komentara 1

AL
AlienattacK
21:18 27.01.2020.

Bagra i ološ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije