Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIŽA KONKURENTNOST

Nisu jasni razlozi za poskupljenje boravišne pristojbe

plaža vodice
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/4
13.07.2017.
u 23:05

Iako je pristojba u Hrvatskoj i dalje niža nego u drugim zemljama, poslodavci traže da se objasni što se tim poskupljenjem želi postići

Najava da će Vlada idućeg tjedna novom uredbom za kunu povećati iznos maksimalne boravišne pristojbe naišla je na negodovanje poslodavaca u turističkom sektoru. Iako će se skuplja pristojba naplaćivati tek iduće godine, iz HUP-a upozoravaju kako bi takva odluka mogla umanjiti konkurentnost hrvatskog turizma, a posebno im smeta što se visina boravišne pristojbe podiže bez analize postojećih prihoda i “ispunjavanja svrhe turističkih zajednica”.

Nenamjensko trošenje

Uvjereni su da pristojba poskupljuje bez jasnog uvida u potrebe sustava i bez jasne ideje što će se poskupljenjem postići. Strukovne udruge godinama pozivaju na promjene u strukturi turističkih zajednica, a na njihovo netransparentno poslovanje, slabu organizaciju i neefikasnu naplatu boravišne pristojbe godinama upozorio je i Državni ured za reviziju u posljednjem izvješću objavljenom 2014.

Revizori su upozorili da turističke zajednice godinama posluju s viškom prihoda, što su pripisali slabom planiranju, ali i na visoke plaće u sustavu – najviša prosječna bruto plaća isplaćena u Hrvatskoj turističkoj zajednici u 2012. bila je 46.530 kuna, a u Turističkoj zajednici Grada Zagreba 37.054 kuna. Nije do kraja jasno ni na što se utroši novac od pristojbi, a i same turističke zajednice upozoravale su da gradovi i općine uplaćenih 30 posto pristojbe često troše nenamjenski.

plaža vodice
1/4

Da je sustavu turističkih zajednica nužan preustroj, suglasni su svi, pa i Ministarstvo turizma, koje najavljuje donošenje paketa novih turističkih zakona, no prijedlozi su tek u izradi i rasprava o njima očekuje se za sedam do osam mjeseci.

Pomoć kontinentu

Ministarstvo ističe da je pristojba u Hrvatskoj još znatno niža nego u drugim turističkim zemljama u EU, a kao razlog više tarife navode i smanjenje članarina u turističkim zajednicama, kojim je Vlada pomogla turizmu, ali i turističke zajednice u kontinentalnoj Hrvatskoj, kojima je boravišna pristojba najvažniji izvor prihoda, dovela na rub opstanka.

 

Komentara 6

DO
doktorica
23:24 13.07.2017.

jasni su samo uhljebima

Avatar davcro
davcro
23:36 13.07.2017.

razlozi su jasni, jedan od njih je i vječiti minus u blagajni

PR
PraviPlavi
08:31 14.07.2017.

kad je ikada trebao razlog za nove ili vece namete u lijepoj nasoj? pa treba osigurati svekolikom drzavnom zaposlenistvu regres, bozicnicu......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije