Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIK MILANOVIĆ:

'Posjet je greškom naveden kao privatni. Nemam putne naloge jer ne uzimam dnevnice'

Zagreb: Izjave nakon sjednice Vijeća predsjednika RH za energetsku tranziciju
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
28.08.2020.
u 13:39

Istaknuo je dan ne želi prkositi Povjerenstvu, ali da svoj propust ne smatra problemom jer nije ništa skrivao

Putovanje u Albaniju greškom je titulirano kao privatno, rekao je predsjednik Zoran Milanović odgovarajući na novinarska pitanja nakon današnje sjednice Vijeća predsjednika RH za energetsku tranziciju. Istaknuo je kako je išao na poziv premijera te da su javnost obavijestili na vrijeme o putovanju, ali se i ispričao zbog "tehničke greške".

- Ja nisam nešto deklarirao kao javno, što je bilo privatno. Ja sam napravio suprotno. Nisam podavao nešto što vrijedi 20.000 kn za 100.000 kn. Pozvao me premijer koji me i dočekao, veleposlanstvo je s tim upoznato. To je sve suprotno od jednog slučaja od prije par godina koji se tiče moje prethodnice. Greškom smo putovanje deklarirali kao privatni posjet. Kriva nominacija ne bi trebala štetiti - kazao je predsjednik Milanović dodajući da nemaju putne naloge jer oni ne služe za evidenciju.

>> VIDEO Predsjednik Zoran Milanović o putu u Albaniju

-Ja ne uzimam devizne dnevnice. Jedini motiv za putni nalog je da uzmeš dnevnicu. Od razine državnog tajnika do mene isplaćivanje dnevnice je zapravo džeparanje proračuna, nama su svi troškovi podmireni. Ja nisam bio u situaciji da mi je ikad trebao ijedan euro. Pitajte druge dužnosnike zašto isplaćuju dnevnice. Ja sam to radio kao premijer, bilo mi je čudno. Nalozi ne služe za evidenciju, ja sam predsjednik. Ja imam osiguranje, onda kad ga maknete ja mogu u kuću koju su mi roditelji osavili. Trenutno državne rezidencije za to i služi - kazao je Milanović.

Istaknuo je da ne želi prkositi Povjerenstvu, ali da svoj propust ne smatra problemom jer nije ništa skrivao.

- Kada nešto deklarirate kao službeno, a idete privatno, onda je to problem. Ja to nisam radio. Išao sam čovjeku, čiji nisam bio konzultant. Da jesam bio, čemu razlika. Ja sam sa predsjednik RH, odgovaram Ustavu i zakonima - kazao je.

Umjesto toga, smatra Milanović, trebalo bi se povesti računa o mogućem sukobu interesa predsjednika u jednom drugom segmentu.

- Pozivam zakonodavce da to regulira. Od mene se očekuje da promoviram hrvatsku industriju, proizvođače... da li meni te firme isplaćuju naknadu? Kojim redoslijedom to radim? Vrijeme nije neograničeno. Kome to deklariram? Jeste li ikad o tome razmišljali? Ja bih to rado radio, ali tu mora biti red jer će me sutra netko optužiti da uzimam novac. - dodao je Milanović.

Rekao je i da nitko nije znao za detalje putovanja jer to nije nužno.

- I telefonom razgovaram sa stranim državnicima, naravno da Vlada ne može znati o čemu sam razgovarao, isto kao što ja ne znam o čemu razgovara premijer. Nije nužno da znamo sve, već da se koordiniramo i imamo zajedničke pravce.

>> VIDEO Izjave nakon sjednice Vijeća predsjednika RH za energetsku tranziciju

Ključne riječi

Komentara 85

JU
Judita
14:10 28.08.2020.

Prozovite Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa i medije za dvostruke kriterije jer kad je Plenković išao u Helsinki sastati se s šefovima država i vlada EU iz redova EPP-a, mjesecima su ga napadali, a sad nikom ništa što Milanović ide na kupanje na Mljet ili u sumnjive lobističke poslove s Edijom Ramom u Albaniju za 300 000 kuna troška MORH-a

DJ
DjD
13:54 28.08.2020.

Nisi uzeo dnevnice za Albaniju jer su samo 30 €- ne laži ovaj napaćeni narod :) . Također, ovo je tipično ponašanje tkz. crvene elite-što je državno to je i moje. Jer ja sam to zaslužio. A vi nemate pravo ni pitati.

TE
TerMInator
14:03 28.08.2020.

Gospodarski pad u slobodnom padu, epidemiološki krah, rasap, a on samo na gorivo troši stotinetisuća kuna!! Zamislite koliko još košta amortizacija, piloti, kapetani, osiguranje, dnevnice za sve osim za njega, računi reprezentacije koji se nikom ne prikazuju .. eto predsjednik nam se malo zaigrao, promašio komunikaciju, a što je dobro napravio od inauguracije do danas??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije