Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZIV

Posjedujete zračnu pušku? MUP ima važnu obavijest za vas

Ilustracija
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
17.09.2019.
u 20:22

Iz MUP-a podsjećaju da je stupanjem na snagu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana 1. studenoga 2018. prestao je važiti dotadašnji Zakon o oružju, prema kojem je dio zračnog oružja bilo u kategoriji D, te se smatralo dozvoljenim oružjem za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova pozvali su u utorak građane da prijave posjedovanje zračnog oružja u policijskoj upravi ili policijskoj postaji prema mjestu svojeg prebivališta do 1. studenoga.

Također ističu da se oružje i streljivo kategorije "C" to jest zračne puške i pištolji moraju čuvati u stambenom ili drugom prostoru  koji se nalaze u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva, zaključani u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene osobe ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe.

Iz MUP-a podsjećaju da je stupanjem na snagu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana 1. studenoga 2018. prestao je važiti dotadašnji Zakon o oružju, prema kojem je dio zračnog oružja bilo u kategoriji D, te se smatralo dozvoljenim oružjem za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu.

U novom Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana zračnim oružjem se smatraju sve vrste pušaka, pištolja, revolvera i drugih naprava koje snagom stlačenog zraka ili drugog plina izbacuje kroz cijev zrno, kuglicu ili drugi projektil, koje se sada razvrstava u oružje kategorije C, koje je nakon nabave potrebno prijaviti nadležnom tijelu, u roku od 8 dana.

Iznimka je oružje koje pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom (oružje izrađeno za airsoft i paintball), koje je dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu, a razvrstano je u kategoriju D. Navedeno oružje potrebno je prijaviti samo u slučaju prelaska državne granice.

Novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana propisao je da su građani koji posjeduju zračno oružje koje je prema odredbama Zakona o oružju bilo razvrstano u D kategoriju dužni u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu tog zakona prijaviti posjedovanje tog oružja nadležnom tijelu.

Ključne riječi

Komentara 33

TK
Ten-kre
20:36 17.09.2019.

Ah, dobro je. To se na mene ne odnosi. VBR i T-72 su u šupi a to se ne računa.

Avatar majkuvam
majkuvam
21:29 17.09.2019.

A što je sa kuhinjskim noževima,čak i tupim?Koji genijalac iz MUP-a je ovo izmislio?

TH
than
23:03 17.09.2019.

Iskreno, nemam niti pojma gdje mi je zračnica. Nabavio ju pokojni stari kada sam se bavio streljaštvom još tamo u osnovnoj školi. Možda ju je neko i drpio u međuvremenu. Ne kužim uopće poantu ovoga, ali mi smo rekorderi u brzini implementiranja besmislenih zakona, ali zato vječiti studenti kada treba implementirati zakone od kojih ljudi imaju koristi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije