Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjerenje ključ uspjeha

Posebni izaslanik WHO-a: Svi bi se u borbi protiv pandemije trebali ugledati na jednu zemlju

UN-NEW YORK-EBOLA-COORDINATOR-BRIEFING
Foto: Niu Xiaolei/XinHua/PIXSELL
01.09.2020.
u 08:51

Dr. David Nabarro ističe povjerenje kao ključ uspješne borbe protiv koronavirusa, a kao najbolji primjer za to naveo je Švedsku

 Dr. David Nabarro, jedan od šestorice posebnih izaslanika za koronavirus Svjetske zdravstvene organizacije, istaknuo je švedski model borbe protiv pandemije kao model na koji bi se sve druge zemlje trebale ugledati.

- Sve zemlje trebale bi težiti borbi protiv virusa koja se temelji na ponašanju koje je svugdje prihvaćeno - kazao je u intervjuu za novozelandsku radijsku emisiju MagicTalk, piše Bloomberg.

Dodao je da je povjerenje ključ uspješne borbe protiv koronavirusa, a kao najbolji primjer za to naveo je Švedsku.
Ova nordijska zemlja uvela je puno blaže restrikcije u odnosu na ostale države te se oslanjala na to da će se građani ponašati odgovorno i da će slijediti upute nadležnih zdravstvenih tijela.

- U Švedskoj je vlada imala povjerenje u građane, a građani su imali povjerenje u vladu - kazao je Nabarro.

S 57 umrlih na 100 000 stanovnika, stopa smrtnosti od koronavirusa u Švedskoj je i dalje viša nego u mnogim zemljama, ali zato je stopa rasta novih slučajeva i novih smrti značajno usporila od kraja lipnja. Zbog toga su vlasti predložile da se dopušteni broj ljudi na javnim okupljanjima poveća s 50 na 500. Istovremeno, brojne vlade diljem svijeta opet uvode strože mjere zbog rasta broja novih slučajeva.

Nabarro je lockdown opisao kao "tup instrument" koji negativno utječe na život svih, a posebno siromašnih i malih poduzetnika.

No, švedska strategija Covid još uvijek ima mnogo kritičara, čak i unutar granica svoje zemlje. Jedan od njih je i Fredrik Elgh, profesor virologije sa Sveučilišta Umea, koji ističe visoku smrtnost kao dokaz da pristup laganog dodira nije uspio.

- Imamo gotovo 6000 mrtvih. Izdali smo svoje starije osobe - rekao je za švedski medij Svenska Dagbladet. - Morali bismo puno više testirati i pratiti infekciju, ali Agencija za javno zdravstvo to ne želi - dodao je.

Ključne riječi

Komentara 9

KE
Kendra
19:39 01.09.2020.

Kada jedna zemlja žrtvuje i dopusti smrt 6000 starijih građana, ostaje samo da se zapitamo gdje je humanost i tko se to igrao "BOGA" pa odlučio da u ime novca pobije toliko ljudi! Švedski "model" je zločin.

OK
Omladinac koji to nije
11:05 01.09.2020.

Znaci li to da su se i u Italiji i u Spanjolskoj trebali ponasati komotno od pocetka zaraze virusom SARS?

XA
xaron
20:09 01.09.2020.

E moj Davide, tebi su uzor oni koji su svoje roditelje osudili na smrt. Koja je svrha ove priče mogu samo zamisliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije