Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonka u Norveškoj

'Posao sam odmah pronašla, no ako želim raditi u struci moram naučiti jezik'

Ivana Peleh
Foto: slavonski.hr
29.12.2017.
u 16:48

Novogradiščanka Ivana Peleh već šest mjeseci živi u norveškom Oslu

Novogradiščanka Ivana Peleh već šest mjeseci živi u Norveškoj, točnije u Oslu gdje je nakon završetka fakulteta odlučila potražiti svoju sreću.

U Oslo je otišla nakon što je diplomirala povijest umjetnosti i talijanski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a razlog odlaska bio je njezin dečko koji se u tu skandinavsku zemlju ranije preselio.

– Talijanski se pokazao kao prednost samo prilikom pronalaska posla jer sam ubrzo nakon dolaska, ni manje od mjesec dana, dobila posao u talijanskom restoranu. Isprva kao pomoćni konobar, da bi me nedavno unaprijedili u konobara. Radim po potrebi, uglavnom vikendima i plaćena sam po satu (standardnog minimalca ovdje nema, svaka struka ima svoj minimum) – ispričala je Ivana Peleh za slavonski.hr.

Kako kako se posao u Norveškoj lako može naći,  no ako se želi raditi u struci jezik je ipak prioritet.

– Norvežani, kao i svi drugi bilo gdje na svijetu, najprije zapošljavaju sunarodnjake, potom ljude koji vladaju jezikom, a, tek onda nas dotepence, zbog čega sam si zadala zadatak naučiti čim prije jezik . Do ovog sam trenutka savladala početnički stupanj koji mi omogućava sporazumijevanje na svakodnevnoj bazi (trgovina, kratki razgovor s ukućanima). Bude li sreće, pameti i novaca, dogodine bih voljela nastaviti s tečajem, što zbog pronalaska posla koji bi više odgovarao mojim interesima, što zbog poštovanja prema ljudima u čiju sam zemlju došla – kaže ona.

– Nemam osjećaj da sam u stranoj zemlji, svi su ekstremno ljubazni, jezik polako prestaje biti barijera (a valja spomenuti i kako svi znaju engleski, i to perfektno) i jednostavno uživam u avanturi i istraživanju grada, povijesti i kulture ove zemlje, pomno, u memoriju i foto albume, spremajući svako novo iskustvo, ali ga i rado dijeleći s prijateljima iz Hrvatske . Unatoč izostanku klasične nostalgije, ne bi bilo fer ne spomenuti kako mi nedostaju obitelj i prijatelji, ali zahvaljujući svim čudima moderne tehnologije, udaljenost i razdvojenost lakše se podnosi – dodaje.

Komentara 276

DU
Deleted user
17:04 29.12.2017.

no ako želim raditi u struci moram naučiti jezik.......I otkrila si toplu vodu.

KO
kodamesepita
17:02 29.12.2017.

konobarit si mogla i u hrvatskoj 'ćerce

NO
Norway
17:23 29.12.2017.

Ja sam u Norveskoj vec dvadeset godina, ovo sto ti je šef rekao o minimalcu je bezočna laž, izvarali te, blesavu. Možeš naučit norveški jer si talentirana za jezike, ali nikada, baš nikada te neće prihvatit ravnopravno. Da sam tvojihh godina konobarila bi na Jadranu. Ili u Italiji kad već znaš jezik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije