Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA PONUDA

Tražite posao u Njemačkoj? Ova vijest će vas jako razveseliti

radnici
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL/Ilustracija
1/5
06.11.2017.
u 16:20

Stručnjaci procjenjuju da veliku potražnju za stručnom radnom snagom neće biti moguće pokriti pojačanim useljavanjem iz zemalja Europske unije.

U Njemačkoj potražnja za radnom snagom i dalje raste tako da je u trećem kvartalu ove godine bilo otvoreno 1.097.600 radnih mjesta, što je 175.000 više nego u istom razdoblju prošle godine, priopćio je u ponedjeljak Institut za istraživanje rada (IAB), koji djeluje u sklopu Saveznog ureda za zapošljavanje.

„U usporedbi s prošlom godinom potražnja je posebice porasla u prerađivačkom sektoru, prometu i logistici“, rekao je Alexander Kubis iz IAB-a.

Potražnja je također i dalje velika u sektoru usluga, građevine i trgovine. Najveća potražnja vlada u manjim tvrtkama s najviše 50 zaposlenih, iza kojih slijede srednje velika poduzeća. IAB četiri puta godišnje ispituje tvrtke koje su pri uredu za zapošljavanje prijavile otvorena radna mjesta.

Krajem listopada iznova je zabilježena niska stopa nezaposlenosti, a iznosila je 5,4 posto. U listopadu ove godine bilo je 150.000 nezaposlenih manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Stručnjaci procjenjuju da veliku potražnju za stručnom radnom snagom neće biti moguće pokriti pojačanim useljavanjem iz zemalja Europske unije, kao što je to slučaj proteklih godina i poticajnim mjerama u obrazovnom sektoru, nego i otvaranjem njemačkog tržišta rada za stručnjake iz cijelog svijeta.

Tema novog useljeničkog zakona, po uzoru na klasične useljeničke zemlje poput Kanade ili Novog Zelanda po bodovnom sustavu, tema je i aktualnih koalicijskih pregovora između demokršćana, liberala i zelenih pri čemu su liberali najveći zagovornici otvaranja tržišta rada.

Pogledajte i video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

Komentara 101

RI
Ringo
16:47 06.11.2017.

Neću posao u Njemačkoj nego u Hrvatskoj.

BF
bf2
17:28 06.11.2017.

baš se pitam traže li i priučene novinare iz HR?

LU
lunar777
17:03 06.11.2017.

"... "u ove tri točke sam lijepo opisao što mislim o HINA-i i Večernjem listu i njihovoj uredničkoj politici, posebno otkad je vlasnik VL-a komšija bre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije