Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLESTI ZA OTKAZ Večernjakovi reporteri tražili posao kao epileptičari, no poslodavci su ih uglavnom odbijali

Posao ne dobivaju sidaši, epileptičari, ali i debeli!

hrv-posao-txt.jpg
import
Autori: Diana Glavina, Tea Romić
21.04.2006.
u 19:00

U Hrvatskoj, koliko je poznato, postoji samo jedna tvrtka u kojoj je zaposlena HIV pozitivna osoba a poslodavac se prema njoj, kao i svi zaposlenici, odnose kao i prema svakom drugom radniku. Na žalost, u većini slučajeva biti HIV pozitivan, ako se za to pročuje u radnoj sredini, težak je biljeg. Bez sumnje, nositelj virusa side je diskriminiran, vjerojatno i automatski eliminiran kao ozbiljan konkurent za bilo koji posao. A dok se govori i u javnosti svjedoči o tome da mlade žene koje tek planiraju rađati teško dolaze do posla ili da se poslodavac želi riješiti trudnica, u Hrvatskoj, neformalno, već postoji lista bolesti od kojih zazire sve više poslodavaca. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za medicinu rada dr. Marija Zavalić navodi da su to prije svega HIV pozitivne te psihički bolesne osobe, uključujući i one sa PTSP-om. To jesu teške kronične bolesti, ali uz liječnički nadzor i adekvatnu terapiju, one se drže pod kontrolom gotovo poput visokog tlaka. Poslodavci, međutim, ne misle tako.

"Skrivam epilepsiju"
 Radim okružena intelektualcima, ali većina njih ipak ne zna da imam epilepsiju. Po njihovim reakcijama shvatila sam da bi me smatrali jadnom, a ne bi mi davali zahtjevnije poslove. Sažaljenje ne želim  kaže 38-godišnja intelektualka koja je prvi napadaj epilepsije imala prije dvije godine. Sretna je što unatoč bolesti ima posao, ali ne želi otkriti svoj identitet jer joj je šefica rekla da bi u tom slučaju mogla izgubiti posao. Iako osobe koje boluju od epilepsije uz redovitu terapiju mogu bez problema raditi, statistike govore da se dvaput rjeđe zapošljavaju u usporedbi sa zdravima, a češće rade poslove niže kategorije od svoje edukacije.
Proveli smo stoga malo istraživanje među poslodavcima za posao čistačice, konobara, cvjećara, rad na šalteru. Tijekom razgovora za posao "priznali" smo poslodavcima da bolujemo od epilepsije. Nakon toga čak se 80 posto poslodavaca ispričalo i reklo da je to ipak prevelik rizik za njih.
 Nemojte se ljutiti, ali ne bismo htjeli riskirati. Ipak biste radili sa strankama i nikad se ne zna kako bi one reagirale na vaš napadaj. Vjerojatno biste često bili na bolovanju  rekla nam je šefica u jednom financijskom uredu, a slični su odgovori bili i ostalih poslodavaca. No to što "bolujemo" od epilepsije nije smetalo za dobivanje posla dadilje, automehaničara i dostavljača hrane. Prema statistikama neurologa i epileptologa Hrvoja Hećimovića, voditelja Centra za epilepsije Zagreb, 85 posto njegovih pacijenata ima posao, a na bolovanje idu kao i svi ostali.
 Iako epilepsija ide u istu skupinu bolesti kao dijabetes, u malo kojem ćete upitniku za posao pronaći pitanje bolujete li od dijabetesa. Ali zato za tečaj brzog čitanja ili rad s kompjutorom morate navesti imate li epilepsiju. Osobe koje boluju od nekih vrsta epilepsije teško podnose čitanje ili bljeskanje kompjutora, ali pod terapijom bolesnici sasvim normalno funkcioniraju  smatra dr. Hećimović te dodaje kako je u jednom istraživanju 43 posto ispitanika osobe oboljele od epilepsije povezalo s mentalnom retardacijom.

Otkaz zbog bolovanja
 Radnici zataškavaju svoje zdravstvene probleme pa se katkad čak boje otići k liječniku. To se posebno odnosi na zaposlene u privatnim tvrtkama. Ako usto imaju ugovor na određeno vrijeme, jasno im je da je bolovanje za njih zabranjeno. No, najčešće će poslodavac za bolest svoga zaposlenika ipak doznati, i to preko doznaka za bolovanja na kojima je napisana dijagnoza. S vremenom, radnici koji su na bolovanjima postaju sve bliže listi koja se naziva listom za otpis i gubitak posla. Dakle, u ovim slučajevima razlog za otkaz postaje ne sama bolest ili dijagnoza nego bolovanje  kaže dr. Marija Zavalić. Naravno, napominje, to se nigdje neće tako prikazati, već sve ide pod formulom "tehnološkog viška".
Zanimljivo je također da se, prema iskustvenim spoznajama dr. Zavalić, ovaj fenomen otkaza zbog bolovanja, pod krinkom viška radne snage, češće nego prije pojavljuje posljednje tri-četiri godine. A kao najnoviji trend u zapošljavanju izdvaja: poslodavci ne vole debele. Ne zbog toga jer je to rizik za razvoj mnogih bolesti, nego zbog izgleda!


Pet razloga da ne dobijete posao

1. Sida
Nositelj virusa side bit će eliminiran kao ozbiljan kandidat za bilo koji posao. Zbog stigme koja se vezuje uz tu bolest jasno je da je ljudi taje.

2. Epilepsija
Epilepsija je među najčešćim neurološkim bolestima. Iako epileptična osoba može normalno živjeti i raditi, poslodavci je nerado zapošljavaju.

3. Psihičke bolesti
Epilepsija je među najčešćim neurološkim bolestima. Iako epileptična osoba može normalno živjeti i raditi, poslodavci je nerado zapošljavaju.

4. Bolesti lokomotornog sustava
Bolesti lokomotornog sustava veoma su česte, a katkad iziskuju dugotrajnu fizikalnu terapiju i odsutnost s posla.

5. Alkoholizam
Nekada je alkoholizam bio “narodni običaj”. Danas se zbog te ovisnosti najčešće dobije otkaz.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije