Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorenje milanoviću

EU: Pošaljite nam uvjerljiv plan reformi i izbjeći ćete stroži nadzor

Juncker
Foto: DPA/PIXSELL
27.02.2015.
u 08:15

Poruke - ambicija reformi mora biti u skladu s makroekonomskim rizicima. Stručnjaci EK skeptični prema fiksiranju tečaja švicarca u kreditima

Europska komisija zaprijetila je Hrvatskoj najstrožim makroekonomskim nadzorom koji EU ima na raspolaganju, no Hrvatska to još može izbjeći ako do svibnja pošalje nacionalni program reformi koji je dovoljno ambiciozan i uvjerljiv za Komisiju.

– Komisija očekuje da razina ambicije nacionalnog programa reformi odgovara ozbiljnosti makroekonomskih rizika koje smo naveli u upravo objavljenom izvješću o Hrvatskoj – rekao je upućeni izvor iz Bruxellesa, koji je želio ostati anoniman.

102 stranice izvješća

U tom izvješću, na 102 stranice, detaljno se obrazlaže na čemu Komisija temelji tvrdnju da su se u Hrvatskoj “znatno povećali rizici vezani uz slabu konkurentnost, goleme vanjske obveze i rastući javni dug, što je sve praćeno slabim upravljanjem u javnom sektoru”. Iz izvješća je jasno da Bruxelles nipošto ne smatra da je za razmjere krize u Hrvatskoj odgovorna samo ova vlada. “Dubina i trajanje krize otkrivaju strukturne slabosti koje su se gomilale tijekom prijašnjeg razdoblja ekspanzije (2002.-2008.)”, navodi se u izvješću. No, stručnjaci Komisije ocjenjuju da je ova vlada učinila samo “djelomičan napredak” u ispunjavanju ekonomskih preporuka koje joj je EU dao sredinom prošle godine. Smanjenje šansi za odlazak u ranu mirovinu navodi se kao primjer u kojem hrvatske vlasti nisu ništa učinile, a trebale su. Stručnjaci iz EK nisu oduševljeni ni nekim od najnovijih mjera hrvatske Vlade poput zamrzavanja tečaja švicarskog franka u anuitetima kredita.

– Ta će mjera pomoći građanima koji bi teško izdržali jačanje švicarskog franka i mi podržavamo taj aspekt. No, teret te mjere prelit će se na bankarski sektor, što može imati posljedice na buduće poslovanje banaka u kreditiranju stanovništva. Osim toga, takva mjera povećava pravnu nesigurnost jer je privremena i može utjecati na poslovno okruženje – objašnjava jedan izvor. Zaključuje se i da je “rigidno poslovno okruženje” usko grlo koje usporava gospodarski rast.

Sugovornici u Bruxellesu u neslužbenim razgovorima ostavljaju dojam da ovo izvješće tretiraju kao zvono na uzbunu, nakon kojega hrvatske vlasti trebaju ambicioznije krenuti u reforme i uklanjanje prepreka gospodarskom rastu.

Odluka u svibnju

U svibnju će Komisija odlučiti želi li zaista uvesti stroži nadzor i primorati Hrvatsku da napravi akcijski plan izlaska iz krize. Teoretski, kao krajnju mjeru u proceduri makroekonomskog nadzora Hrvatske, Komisija na raspolaganju ima i kaznu u obliku uskrate dijela novca iz strukturnih i investicijskih fondova EU.

– Radimo rezove i uštede, no Komisija želi ubrzati reforme. Svjesni smo da to moramo i vidjet ćemo koja su to područja, javna uprava, zdravstvo... Puno je posla ispred nas – komentirao je upozorenje EK ministar financija Boris Lalovac.

>>Grčić i Lalovac najavili "vrlo snažne reforme" do travnja

>>Europska komisija: Planiramo uvesti još stroži nadzor nad Hrvatskom!

Komentara 41

RI
Risnjak
08:49 27.02.2015.

...pa to nema ni Njemacka, jel tako Zoki ?

TP
tpencro
08:29 27.02.2015.

Kakav plan? (možda 21?) U RH je nepostojanje planova za sada i za budućnost RH 'majka' ovim jadnim politikantima koji se zbog te činjenice ničeg ne moraju pridržavati, a sve smiju i mogu, to redovito čine, usra..i!

TP
tpencro
08:33 27.02.2015.

Pitanje: gdje živi ovaj lik kad ovako lupeta?: "Potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar financija Boris Lalovac najavili su “vrlo snažne reforme” do travnja. – Jedna od ključnih reformi bila je dubinsko snimanje proračunskih rashoda, i to će biti podlogaa onoga što ćemo raditi u smislu reformi i rezanja deficita i javnog duga. Pravi rezultati tek će se vidjeti iako se vide svaki dan, idućih mjeseci vidjet će se još bolje – kaže Grčić. (tr)"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije