Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.09.2020. u 08:00

Treba nam porezni sustav koji bi bio po mjeri poduzetnika, dok bi istovremeno podupirao temelje socijalne države

Hrvatska kakvu trebamo – ekonomski suverena i samodostatna, s modernim gospodarstvom koje svoj dugoročni razvoj temelji na znanju i novim tehnologijama, sa sređenim javnim financijama, otporna na krizne udare i ugledna na globalnom planu. To je, ukratko, poruka koju su poslali gospodarstvenici s jučer održane konferencije Večernjeg lista.

U relaksirajućem okruženju tek obnovljenog Podravkina rekreacijskog centra, na pitoresknim brežuljcima Podravine, koplja su ukrstila poduzetnička i politička elita s ciljem iznalaženja rješenja i instrumenata za podizanje nivoa konkurentnosti hrvatskog gospodarstva na globalnom tržištu. Ako na stranu stavimo razmjere trenutačne krize uzrokovane pandemijom, koja će se vjerojatno riješiti već za godinu-dvije, dugoročno gledano stvar je tu prilično jasna. Hrvatska je premalo tržište da bi domaće kompanije svoj razvoj temeljile na poslovanju unutar nacionalnih, pa čak i regionalnih granica.

Koprivnica: Konferencija Večernjeg lista "Hrvatska kakvu trebamo"
1/59

A da bi mogli uspješno igrati u međunarodnoj konkurenciji, treba im poticajno poduzetničko ozračje kod kuće, koje se neće postići bez provedbe ključnih reformi. Tu se prije svega misli na reformu tržišta rada čiji su kapaciteti doslovno presušili. Druga ključna reforma za cilj bi trebala imati sređivanje stanja u pravosuđu i ukupno skraćivanje trajanja sudskih procesa.

Treći problem na koji prstom upiru gospodarstvenici jest struktura javnih rashoda koju hitno treba mijenjati. Kada bi se to napravilo, lako bi ministar financija napravio arhitekturu poreznog sustava koji bi s jedne strane bio po mjeri poduzetnika, dok bi s druge podupirao temelje socijalne države.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
19:50 17.10.2020.

Bate, pratim politiku od daleke 1967 godine, tada bijahu svako malo naslovi " Moramo da se reformišemo", Reformisanje nikako da krene", od tada pa do danas promjene su očite , iskorak milenijski vidljivo u naslovu "Reforme nemaju alternativu" danas.

Avatar speak_loud
speak_loud
18:51 23.09.2020.

Trebamo ovo, trebamo ono, a nitko da prstom mrdne.

BA
Barbasmora
09:39 24.01.2021.

Ova politika sve zna i to fino objasni lipim ricima....ali prvo je Bog! On je sebi izabrao nas veliki, povijesni, nepobjediv i bogubojazan slavni Cro narod! Di su nove Crkve!? Di je pomoc države svecenicima?! Cak u potresu ostecene Cerkveve jos se ne obnavljaju! Hoce ki imat prednost u obnovi gospodarstvo ili Bog, to vas pitam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije