Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra u Večernjem

Poruka Hrvatskoj zbog Bleiburga

Komemoracija u Bleiburgu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
08.03.2019.
u 20:38

Organizatori komemoracije – ako ove godine planiraju u Bleiburg – sada moraju tražiti policijsku dozvolu za okupljanje, tumače u koruškoj vladi

Iako je još lani bilo jasno da se obruč oko komemoracije na Bleiburškom polju ubrzano steže, prvi službeni korak koji bi mogao voditi prema definitivnom gašenju komemoracije jučer je poduzela Katolička crkva u Koruškoj, točnije biskupija u Klagenfurtu, koja je Hrvatskoj biskupskoj konferenciji uskratila dopuštenje za misu na Bleiburškom polju. Klagenfurtska biskupija pritom je obrazložila da se ova misa politički instrumentalizira.

– Misa na polju pokraj Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti – tumači se u priopćenju Biskupije i dodaje da je riječ o manifestaciji koja šteti ugledu Katoličke crkve te da bi se zbog nje Katoličkoj crkvi u Koruškoj mogla predbaciti “instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru”.

U koruškoj vladi su nam objasnili da odluka biskupije Gurk-Klagenfurt da se u Bleiburgu ne dopusti služenje mise otvara novo poglavlje u tretiranju komemoracije. Dosad je događanje bilo pod pokroviteljstvom i ingerencijom Crkve i civilne se vlasti nisu miješale – osim što je policija provodila austrijske zakone na samom događanju. No jučerašnjom odlukom Crkve to se promijenilo i organizatori – ako ove godine planiraju u Bleiburg – sada moraju tražiti policijsku dozvolu za okupljanje, tumače u koruškoj vladi.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote ili u našem e-izdanju.

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Srbi na privremenom radu u Hrvatskoj: Kad mi pobjegne 'bre', zna biti zabavno

>>Dan sa socijalnim radnicima: Nakon jedne ovrhe djeteta čitav nam je tim završio na bolovanju

>>Razbijeni splitski dileri: Nakon pet godina krvavih oračuna policija uhitila šefove bandi i plaćenog ubojicu

Nemojte propustiti PAKET: Večernji list + Diva + dar gel za tuširanje Biobaza + kartica Borboleta

 

Ključne riječi

Komentara 31

FR
Frtajler
08:00 09.03.2019.

Sjećanje na pola miliona hrvata pobijenih poslije rata, na civilne žrtve pobijene od strane komunističkih zločinaca, će se kao i svake godine održati u Bleiburgu. Mogu servi i njima pridruženi izdajnici hrvatske i projugoslavenski miševi, rovariti koliko god žele ali sjećanje na žrtve, sjećanje na komunističke zločine, ne mogu ubiti.

PI
pinkec
07:24 09.03.2019.

Lako je nama za poruku iz Austrije, jedino me interesira šta radi naša diplomacija u Zagrebu i u Austiji? A možda i jest to po njihovom nalogu?

JA
Jahutockakom
07:20 09.03.2019.

Zaboli Austrijance za Bleiburg, taj dan bude nesto vise policije oko samog mjesta komemoracije i to je to, nije to negdje u gradu ili naselju,doslovce komad polja gdje kilometrima okolo nema niceg osim sume i brda tako da prosjecni Austrijanci nemaju ni pojma da se tamo nesto dogada. I nisu to oni zabranili, nego direktno srpski lobiji u suradnji s hrvatskim i austrijskim "antifama" koji zovu,dave,kmece,leprdaju,dosaduju, pisu pamflete po novinama i portalima, dok ne izvrse pritisak.. isti oni koji su isposlovali zabranu Thomosonovih koncerata u Svicarskoj i Njemackoj. Da ima tamo elemenata nostalgije za Ndh ima, ali da na samoj misi netko velica Ndh i fasizam to jednostavno nije istina, sluzbeni dio je sluzbeni dio, sto pojedinci tamo nose neke natpise ili majce je drugo, cinjenica je da crkva nema pravo braniti misu za nikoga i ovo im nije trebalo. Kako je krenulo,za koju godinu se vise nece smjeti slaviti ni obljetnica Oluje,Srbi vec godinama na isti nacin lobiraju i vrse pritisak da nam se i to zabrani- dok nasa diplomacija spava zimski san ovi rovare na sve nacine protiv nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije