Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POREZNA OLAKŠICA Željko Brdal mora platiti porez na svoju 100-postotnu sljepoću

Poreznici slijepog profesora proglasili zdravom osobom

23.01.2009.
u 15:49

Ako desnim kutom oka pogledam sa strane, tada mogu vidjeti da netko sjedi u mojoj blizini. Na žalost, to možete biti vi ili Sharon Stone, ali ja to ne bih mogao razlikovati! – kaže nam 39-godišnji profesor povijesti i zemljopisa iz Zagreba, uvjerivši nas kako uistinu samo 100 posto slijep čovjek ne bi mogao uočiti razliku između prekrasne holywoodske dive i Večernjakova reportera. No našem sugovorniku, Željku Brdalu, kojem su receptori ostali samo u desnom oku i koji zna da je vani sunčano samo kada primijeti jaku svjetlost ili ako mu to netko kaže, čini se, neki ipak ne vjeruju.

– Izgleda da je zakon slijep na definiciju sljepoće. Jer, prema mišljenju Porezne uprave, ja sam umjesto čovjek sa 100-posto oštećenim vidom zapravo čovjek sa 100-postotnim vidom! – ironično se smije taj mladi profesor vraćajući nas na početak svoje priče:

– Od 1997. godine zbog napredovanja retinalne pigmentoze očiju, a temeljem liječničkog nalaza i rješenja komisije Mirovinskog i zdravstvenog osiguranja dobivam status 100-postotnog invalida s dijagnozom sljepoće. Saznavši nakon nekoliko godina da imam pravo na poreznu olakšicu, obraćam se Poreznoj upravi i dobivam pripadajući koeficijent, te se moja plaća počinje obračunavati kao zaposleniku sa 100-postotnim invaliditetom – objašnjava Željko.

Nejasne im brojke
Dodaje kako bi taj „nesretni“ koeficijent u svako doba dana i noći mijenjao za vid, ali kako ga, na žalost, baš nitko nije pitao želi li zdrave oči ili veći koeficijent.

– Godinama sam na temelju Zakona o invaliditetu, nakon što bih predao poreznu prijavu uredno dobivao povrat poreza, sve do 2008. Kako od Porezne uprave dugo nisam dobio nikakvu obavijest, nazvao sam ih da provjerim o čemu se radi. Rekli su mi da moje rješenje prema novom Zakonu o porezu na dohodak više ne omogućava koeficijent određen za poreznu olakšicu 100-postotnim invalidima.

Iako u mom rješenju piše da sam 100-postotni invalid, oni to ne mogu uvažiti jer se u dva podčlanka u istom rješenju spominju i brojke od 80 i 90 posto! Uglavnom cijeli rezime tog razgovora sa službenicom sveo se na to da su podaci u mojoj prijavi poreza nepotpuni i netočni, te da državi dugujem 4000 kuna! – govori Željko.

Ironično domeće kako je i slijepcu jasno da se u spornim podčlancima medicinskom terminologijom obrazlažu sva pojedina oštećenja koja su i dovela do njegova 100-postotnog invaliditeta. Iako se nada da će njegova žalba doći u ruke poreznika s dobrim vidom, Željko ogorčeno pita i komentira:

Tko će biti kažnjen?
– Otkad je Porezna uprava nadležna za utvrđivanje postotka tjelesnog oštećenja, te koji su to porezni stručnjaci i uz pomoć kojeg instrumenta ustvrdili da slijepa osoba nema 100-postotno tjelesno oštećenje?! Zašto rješenje o 100-postotnom invaliditetu vrijedi za sve državne institucije, osim za Poreznu upravu?!

Naime, ako sam ja od 2005. na temelju tog rješenja dobivao povrat poreza, a nisam ga smio dobiti, tada netko iz Porezne uprave mora odgovarati zbog tog propusta. Isto tako, ako sam 2008. na temelju istog rješenja trebao dobiti povrat poreza, a nisam ga dobio, također netko mora odgovarati – smatra ovaj slijepi profesor.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije