Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezna uprava

'Bez obzira na odgodu poreza, podaci će koristiti lokalnoj samoupravi'

porez na nekretnine
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
10.08.2017.
u 18:34

Cilj prikupljanja navedenih podataka je ažuriranje baza podataka jedinica lokalne samouprave, napominje Porezna uprava

Bez obzira na najavu odgode primjene Zakona o lokalnim porezima, u dijelu koji se odnosi na porez na nekretnine, podaci o nekretninama i njihovim vlasnicima/korisnicama koji su prikupljeni temeljem upitnika/obrazaca koje su općine i gradovi u proteklom razdoblju dostavljali vlasnicima nekretnina na svom području, koristit će jedinicama lokalne samouprave za naplatu javnih davanja koja su u njihovoj nadležnosti, objavila je danas Porezna uprava.

"Cilj prikupljanja navedenih podataka je ažuriranje baza podataka jedinica lokalne samouprave budući da pojedine općine, odnosno gradovi nemaju ažurirane baze tih podataka, dok određeni broj jedinica lokalne samouprave uopće niti nema baze podataka. Na predmetni problem kontinuirano posljednjih par godina upozorava Državni ured za reviziju koji u svojim izvješćima, odnosno nalazima i preporukama upozorava na propuste koji se odnose na organizaciju i kontrolu naplate prihoda, vođenje računovodstvenih evidencija potraživanja, zakonsku regulativu i baze podataka, te informiranje stanovništva o značaju javnih prihoda, njihovoj namjeni i korištenju", stoji u priopćenju.

Dodaje se da je ažuriranje baza podataka posao koje jedinice lokalne samouprave trebaju i nadalje kontinuirano obavljati radi naplate javnih davanja, kao što su komunalna naknada i porez na kuće za odmor.

"Ažuriranje baza podataka je samo jedna od mjera koje bi jedinice lokalne samouprave trebale provoditi s ciljem potpune i pravodobne naplata prihoda i primitaka iz nadležnosti općina i gradova. To će u konačnici pridonijeti poboljšanju uvjeta života i zadovoljavanju javnih potreba svih stanovnika koji žive na njihovom području", navodi Porezna uprava. 

Komentara 9

VE
veliveli
21:42 10.08.2017.

Ma kakvi upitnici gonite se, imate podatke za sve što je legalno. Što nije legalno istražujte zašto nije. Ne šaljite ljudi nikakve upitnike!!!

Avatar missrose20
missrose20
19:31 10.08.2017.

Marić nije u vladi da bi radija za građane nego da bi radija za svog tatu isto ka i Dalićka. To su prevaranti koji s Plenkovićem na čelu rade sve isto ka i sve vlade u zadnjih 20+ godin.

OS
oszg
19:21 10.08.2017.

nevjerojatno , jedinice lokalne samouprave i porezna uprava zajedno s njima šalju nam upitnike za popuniti o nekretninama kako oni ništa ne bi radili pa gospodo imate gruntovnicu ,katastar , Geoportal pa si sami računajte a, mi ćemo se potruditiiti osporiti svako vaše rješenje koje nam pošaljete , a najbolji dio mi je taj kako taj prihod služi za poboljšanje komunalne usluge kao da mi to ne plaćamo kroz HEP, čistoću i ostale mimo komunalne naknade hoću reći da mi to sve plaćamo dva do tri puta za istu stvar neovisno kako to netko zvao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije