Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imovina na udaru

Porez na nekretnine: Udarit će po ljudima, a skupiti malo novca

'21. 02. 2010. Zagreb Stari brodovi na Savi preko puta naselja Borovje Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL'
'Zeljko Hladika/PIXSELL'
28.05.2012.
u 12:00

Sve upisati u knjige, odrediti cijenu, odlučiti o revalorizaciji... Puno posla, malo koristi

Ministarstvo financija formiralo je radnu grupu za izradu novog zakona o oporezivanju imovine, koji će do godišnjih odmora biti upućen na javnu raspravu. Ministar financija Slavko Linić ostaje pri stavu da se zakon prihvati u Saboru ove jeseni, a počne primjenjivati od početka iduće godine. Porez na imovinu trebao bi zamijeniti dosadašnju komunalnu naknadu koja je glavni prihod lokalnih jedinica.

Vrijednost i namjena

No, država će dublje zavući ruku u džepove građana koji su vlasnici nekretnina veće vrijednosti, više nekretnina, zemljišta i slično. Osim prema vrijednosti, porezne bi se obaveze određivale i prema namjeni, ovisno o tome služi li imovina za stanovanje, odmor, poslovanje, iznajmljivanje ili je neiskorištena. Modeli se tek razrađuju, a najvažniju odluku iz zakona – stopu ili stope po kojoj će se razrezati porez – donijet će politika. Razgovara se o nekoliko stopa poreza: od 0,5 pa i do dva posto, što bi bilo prilično progresivno jer bi najniža stopa (0,5 posto) bila nekoliko puta viša od najniže porezne stope u drugim europskim zemljama. Slovenci najavljuju porez sa stopom od 0,03 posto tržišne vrijednosti imovine, a ostale zemlje imaju 0,1 do 3 posto poreza, uz brojna izuzeća. Iz dosadašnjih javnih poruka Vladinih dužnosnika iščitava se stav da stanovi i kuće u kojima se živi ne bi bili na dodatnom udaru, ali država bi bila oštra prema špekulativnoj imovini: stanovima u kojima se ne živi, zemljištu koje se ne koristi i slično. Često se upire prstom u banke koje su preuzele više tisuća neprodanih stanova od građevinara, ali i hektare poljoprivrednog zemljišta.

Prof. dr. Božidar Jelčić, stručnjak za poreze, kaže da novi porez otvara jako puno tema. Najrealnija osnovica za plaćanje poreza bila bi tržišna vrijednost imovine, no pitanje je da li je državna administracija u stanju uvesti takav komplicirani porez u kratkom razdoblju. Analitičarka Instituta za javne financije Marina Kesner Škreb kaže da se radi o porezu koji će donijeti jako puno problema u naplati i primjeni, a malo prihoda.

Nije prioritet

– Čak i u zemljama koje imaju dugu tradiciju prikupljanja poreza, imovinski porez donosi malo sredstava u lokalne proračune. To nije prioritetno pitanje za stanje u kojem se nalazi država, upozorava Marina Kesner Škreb, koja nije uvjerena da se porez na imovinu može uvesti od početka iduće godine. Prije nego što zakon stupi na snagu treba upisati sve nekretnine u zemljišne knjige, odrediti im početne vrijednosti, odlučiti o revalorizaciji i amortizaciji... za svaku nekretninu.

Komentara 156

GA
gastarbeiter
10:29 30.05.2012.

mkmmwskm kimwso§

SA
samuel
12:50 28.05.2012.

ovi su gori od HDZa...neka prvo zaposle ljude a onda razmišljaju o novim porezima.

OB
-obrisani-
13:29 28.05.2012.

Imao sam tvrtku sa 17 radnika nisam se uclanio u nikakve sindikate tako da nisam bio obavezan placat 7% za osiguranje radnika. Radnike sam osigurao svojim osiguranjem i kostalo me SAMO 5 000 ( 24,50 mjesecno za savkog radnika ) ) na godinu bili osigrani na 5 000 000 Tako treba napraviti i privatno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije