Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆA OŠTEĆENJA

Pored Zida plača gradit će se željeznička stanica: Mnogi se protive

Foto: AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL
1/4
18.02.2020.
u 17:49

Izrael planira izgraditi željezničku postaju pored jeruzalemskog Zida plača, potvrdila je u utorak glasnogovornica ministarstva prometa Izraela, govoreći o odluci kojoj se protive Palestinci i arhitekti.

Državni odbor za planiranje i graditeljstvo ranije je prihvatilo plan ministra prometa Bezalela Smotricha, koji se nastavlja na plan bivšeg čelnika tog ministarstva, a danas ministra vanjskih poslova Israela Katza.

Katz je u travnju 2019. na svom službenom Twitter profilu objavio kako će stanica smještena pored najsvetijeg židovskog mjesta biti imenovana po američkom predsjedniku Donaldu Trumpu zbog njegovog priznanja Jeruzalema kao prijestolnice Izraela. 

Nova stanica bit će produžetak brze linije između Tel Aviva i Jeruzalema, a Smotrich je odluku proglasio "povijesnom". 

"Ovo je velik i emocionalan dan", priopćio je u ponedjeljak, dodavši kako se osjeća počašćenim što "unaprjeđuje židovsku cionističku ideologiju".

"Ovo je dirljiv trenutak za Izrael i nadolazeće generacije", rekao je ministar koji je u vladu premijera Benjamina Netanyahua ušao kao član ultranacionalističke stranke Židovski dom.

"Brdo hrama i ostaci našeg Hrama, Zapadnog zida: to su naša prava da postojimo ovdje", zaključio je. 

Brdo hrama, sveto i muslimanima i židovima jer je dom džamije al-Aksa, kao i biblijskog Hrama uništenog 70. godine poslije Krista, veoma je osjetljiva točka prijepora između dviju strana te je bilo poprište mnogih sukoba

Palestinci se protive izgradnji ove stanice jer smatraju da Izrael time dodatno svojata sporni Stari grad, dok arhitekti strahuju da bi građevinski radovi mogli oštetiti nekoliko tisućljeća star dio Jeruzalema.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije