Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obećanju unatoč

Porazno: Liste čekanja u bolnicama se produljile!

čekaonica
Željko Lukunić/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
31.03.2012.
u 12:00

No, na dio pregleda, u odnosu na studeni 2011., kraće se čeka

Iako je ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio agresivno smanjenje lista čekanja na preglede i pretrage za 180 dana, rezultati usporedbe Nacionalne liste iz studenoga lani s veljačom ove godine pokazuju da se čekanje u bolnicama uglavnom produljilo. U nekima je, doduše, i smanjeno, no većinom je riječ o bolnicama u kojima se na pojedine pretrage i zahvate čekalo od 300 do čak 1100 dana.

>>Pogledajte usporedbu listi čekanja po bolnicama

Tako je, primjerice, čekanje na MR u KBC Rijeka s 90 poraslo na 210 dana, a ultrazvuk abdomena u KBC-u Sestra milosrdnica čeka se 100 dana dulje nego u studenome 2011. Također, Splićanke će na UZV dojke umjesto 208 dana, sada čekati i 260 dana, a Zagrepčani će u KB Sveti Duh na red doći za 270 umjesto za 180 dana koliko su na snimanje rada srca čekali u studenome lani. U Novoj Gradiški na endoprotezu kuka građani će čekati 215 dana manje. Umjesto da na operaciju čekaju 960 dana, sada će na stolu biti za 745 dana, a u Koprivnici će na ugradnju proteze koljena umjesto 1159, sada čekati 986 dana.

Posljedice štednje

Posljedice su to, kažu liječnici, privremenog financiranja koje je na snazi do kraja ožujka i smanjenja bolničkih limita za četiri posto od ukupno do kraja godine planiranih 10 posto. Liste čekanja dodatno će, tvrde, produljiti i najava veledrogerija da će zbog stotina milijuna kuna dugova od ponedjeljka za prvih 17 bolnica obustaviti isporuku lijekova i potrošnog materijala.

– Sve mjere štednje i nabave koje ministar planira neće uroditi plodom i smanjiti liste čekanja – rekao je ravnatelj bolnice Sveti Duh dr. Miran Martinac. Takav scenarij moguć je, tvrdi Martinac, samo ako osnivači bolnica, bilo da je riječ o ministarstvu, gradovima ili županijama, saniraju sve stare i 15 godina gomilane dugove, a oni su veći od pet milijardi kuna.

Unatoč lošim vijestima i trendu produljenja lista čekanja, ministar Ostojić je optimističan.

Poručuje da je posljednja lista koju je u prosincu prezentirao njegov predhodnik Darko Milinović prenapuhana jer je u bolnice tada upucao 20 milijuna kuna, a što se liste iz studenoga tiče ni u nju ne vjeruje.

– Analiziramo podatke i detektiramo uska grla – poručio je Ostojić. Sredstva za kupnju uređaja u vrijednosti većoj od 60 milijuna kuna već su spremna.

Kada je riječ o pretragama u neurologiji, koje su jedno od uskih grla, Ostojić kaže da je upravo završen natječaj za nabavu novog neuro biplane uređaja i čeka se izbor najboljeg ponuđača.

Liste manje do ljeta!

– Već sljedeći tjedan riječka bolnica i KBC Zagreb dobit će i tri nova laboratorija za kateterizacije, a to bi trebalo riješiti pretrage srca i krvnih žila – nastavio je ministar.

Usto će već sljedeći tjedan biti raspisani natječaji za pet skupina ultrazvučnih uređaja.

– Uređaje ćemo nabaviti za kardiologiju, dojku, ginekologiju, neurologiju i pretrage abdomena – istaknuo je Ostojić. Neki od tih uređaja imat će i polivalentne sonde, pa će se moći koristiti za više pretraga. Priznaje da su se liste čekanja na neke zahvate i preglede produljile zbog manjka liječnika, no i to će se, tvrdi, riješiti preraspoređivanjem kadra.

Ugradnja endoproteza kuka i koljena i operacije očnih mrena, a riječ je o zahvatima na koje se inače najdulje čeka, Ostojić planira sanirati središnjom javnom nabavom materijala preko HZZO-a.

– Tu ćemo jako štedjeti, a s obzirom na to koliko su dosad bolnice plaćale taj materijal, planiramo uštedjeti i do 70 posto – naglasio je.

Komentara 43

LU
lukarak
12:15 31.03.2012.

Sve lijepo pise, samo naslov naravno senzacionalisticki. Osim toga, kako ce se smanjit liste cekanja kad se gospodarstvo smanjuje, pa moze financirati manje zdravstvene brige.

OL
olovka
12:15 31.03.2012.

Odlicno , gospodice , ako mislis da rodis za devet mjeseci , prije pravljenja bebe obavezno zakazi kod lopova.

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
12:55 31.03.2012.

Fat finger!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije