Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ITALIJA

Poravnavanje proračuna od 47 milijardi eura

Silvio Berlusconi
01.07.2011.
u 11:24

Do 2014. Italija mora izjednačiti javnu potrošnju s BND-om pa je vlada donijela mjere štednje

RIM – Talijanska vlada desnog centra premijera Silvija Berlusconija prihvatila je program poravnavanja državnog proračuna od 47 milijardi eura do 2014., a sada o njemu treba odlučivati parlament. S tim se poravnavanjem proračuna želi, a na zahtjev Europske unije, 2014. godine dostići izjednačenje potrošnje s dohotkom. U ovoj 2011. godini državni će dug biti 120 posto bruto nacionalnog dohotka (BND), a 2014. bilanca bi trebala biti izjednačena.

No, poravnavanje bilance u iduće će četiri godine biti neravnomjerno. Ove godine iznosit će samo 1,5 milijardi eura, a 2012. iznosit će 5,5 milijardi eura, da bi se po 20 milijardi eura poravnavali računi u 2013. i 2014. Dakle, sada dok je na vlasti Berlusconijeva vlada, od Talijana se traže manja odricanja, a nova vlada, koja će biti izabrana na izborima 2012., naslijedit će proračun koji će za talijanske građane značiti krv i suze. Oporbeni lijevi centar koji bi prema sadašnjim prognozama trebao pobijediti na sljedećim parlamentarnim izborima optužuje Berlusconijevu vladu da je ostavila budućoj vladi najteže naslijeđe u poravnavanju državne bilance.

Inače, program poravnavanja državne bilance predviđa i mnoge rezove u beneficijama koje su do sada uživali političari. Ministri će se, primjerice, morati odreći ministarskog dodatka na parlamentarnu plaću, koja je inače najviša od svih plaća parlamentaraca u 27 zemalja EU. Plaća talijanskih parlamentaraca morat će se ujednačiti s onom parlamentaraca u ostalim europskim zemljama. Državna vozila neće smjeti imati više od 1600 kubika, državnim avionom moći će se voziti samo predsjednik Republike i predsjednik vlade, za ostale će biti potrebne posebne dozvole, a sve će biti objavljivano na internetu. Uvodi se poseban dodatni porez na snažne automobile i suv. Svi automobili snage jače od 225 kw (301 konja) bit će dodatno oporezivani pa tako i premijerov automobil Audi A8 LV8 koji ima 273 kw.  Novi porez pogodit će marke automobila Bentley, Maserati, Aston Martin, Corvette i dakako Ferrari.

Institut za vanjsku trgovinu (ICE), koji ima i svoje predstavništvo u Zagrebu, morat će smanjiti broj zaposlenih za oko 200 radnika od njih 1200 sada zaposlenih (600 u Italiji i 600 u svijetu). ICE će moći imati samo dva ureda u Italiji, a sada ih im 14. Broj zaposlenih u javnoj službi neće se smjeti povećavati, a njihove plaće ostat će zamrznute do 2014.

Trgovine u turističkim i gradovima umjetnosti, praktički gotovo u svim općinama, neće se trebati pridržavati radnog vremena ni nedjeljom. Predviđene su i druge mjere, pa i uvođenje samo tri alikvote za porez na dohodak (20, 30 i 40 posto) itd. Oporba je već najavila snažan otpor takvom programu pa Berlusconi predviđa i glasovanje o povjerenju vladi na proračun.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije