Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
učetverostručen broj oboljelih

Porast zaraze delta varijantom u Izraelu: Građani ponovno moraju nositi maske

FILE PHOTO: A woman wears a face mask as she sits by the Mediterranean Sea in Tel Aviv as coronavirus disease (COVID-19) restrictions were eased in Israel
Foto: AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
25.06.2021.
u 11:26

Trenutno je oko 65 posto izraelskog stanovništva cijepljeno ili se oporavilo od covida-19, prema podacima ministarstva zdravlja

Izrael je svojim građanima u petak naložio da ponovno moraju nositi maske u zatvorenom, 10 dana nakon što im je dopušteno da ih maknu, zbog kontinuiranog porasta broja zaraženih koronavirusom koji se pripisuje vrlo zaraznoj delta varijanti virusa.

Zahtjev za nošenje maski jedan je od samo nekoliko preostalih socijalnih ograničenja jer je Izrael zahvaljujući brzoj kampanji cijepljenja smanjio broj zaraženih.

No, taj se broj ovaj tjedan više nego učetverostručio i popeo na 138, nakon izbijanja epidemija pripisanih delta varijanti u dvjema školama, što je natjeralo dužnosnike da ponovno postrože neka ograničenja i apeliraju na roditelje da cijepe djecu u dobi  između 12 i 15 godina.

Ministarstvo zdravstva ponovno je uvelo pravilo nošenja maski za sve zatvorene prostore, osim vlastitog doma, i objavilo je da također preporučuje maske na velikim okupljanjima na otvorenom, posebno spominjući događaje obilježavanja gay pridea koji se ovog vikenda održavaju u Izraelu.

VIDEO Što je zapravo delta soj koronavirusa i koliko je opasan?

Otprilike 55 posto izraelskog stanovništva od ukupno 9,3 milijuna primilo je obje doze cjepiva Pfizer-BioNTech. Prošlog mjeseca uvjeti za cijepljenje prošireni su na djecu od 12 do 15 godina, ali je prihvaćenost u toj dobnoj skupini niska.

U travnju je izraelski koordinator zadužen za pandemiju Nachman Ash rekao da Izrael može postići "imunitet stada" kad je 75 posto njegove populacije cijepljeno ili ima prirodni imunitet nakon covida-19.

No, u četvrtak je, uzimajući u obzir veću zaraznost delta varijante, povećao brojku na "najmanje 80 posto". Trenutno je oko 65 posto izraelskog stanovništva cijepljeno ili se oporavilo od covida-19, prema podacima ministarstva zdravlja.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
11:46 25.06.2021.

Nikad se ne piše o državama bez ikakvih mjera i bez cjepiva, gdje ne postoji covid već samo staromodna gripa, na kojoj nema zarade

PI
pipo08
13:30 25.06.2021.

Al kako vama novinarima korona napuhacima ovo ide u prilog? Izreal kolko je znam je 99.9 posto procjepljen. Ako sam se i mislio cijepit(a nisam) sad sigurno necu kad eto nis ne pomaze.

AA
aabbcc
11:36 25.06.2021.

Nije takvo stanje tamo gdje narod nisu jos procijepili, gdje ljudi brnjice ne nose, gdje se narod slobodno krece i cist zrak diše..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije