Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spremni za napade

Porast broja nasilnih pripadnika ekstremne desnice u Njemačkoj

Foto: REUTERS
1/3
15.10.2019.
u 12:58

Dok se krajem 2016. procjenjivalo da postoje 22 osoba za koje se smatra da bi mogle izvršiti terorističke napade s radikalno desnom pozadinom, broj ovih osoba u međuvremenu je porastao i trenutno je procjenjuje da je takvih 43 osobe

Njemački Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) trenutno procjenjuje da su 43 osobe iz ekstremno desnog miljea opasne i spremne za izvršenje napada, no smatra da bi ova brojka mogla biti i puno veća, priopćeno je u utorak u Berlinu.

„Mi već neko vrijeme promatramo porast broja kaznenih djela s ekstremno desnom pozadinom“, rekao je direktor BKA-a Holger Muench.

Dok se krajem 2016. procjenjivalo da postoje 22 osoba za koje se smatra da bi mogle izvršiti terorističke napade s radikalno desnom pozadinom, broj ovih osoba u međuvremenu je porastao i trenutno je procjenjuje da je takvih 43 osobe. Savezni ured za borbu protiv kriminala istodobno procjenjuje da je potencijalni broj pripadnika ekstremne desnice koji bi bio u stanju izvršiti napade „mnogo veći“.

Ured za zaštitu ustavnog poretka bilježi 12.700 pripadnika ekstremno desne scene koji su spremni na nasilje.

"Ekstremno desna kaznena djela su opasnost po našu demokraciju. Situacija je ozbiljna", rekao je Muench nepunih tjedan dana nakon što je u istočnonjemačkom Halleu pripadnik ekstremne desnice ubio dvoje i ozlijedio devet osoba te je pokušao počiniti pokolj u sinagogi.

Muench je zatražio veće ovlasti istražnih organa koje bi uključile i mogućnost online pretresa.

"Mi moramo potencijalne počinitelje i mreže desničara otkriti pravovremeno i ustrajno goniti autore radikalno desnih sadržaja na internetu", rekao je Muench. Kao cilj napada ekstremne desnice se navode "stranci, Židovi, politički protivnici i političari koji se zalažu za liberalnu izbjegličku politiku".

U lipnju je u Donjoj Saskoj ubijen lokalni demokršćanski političar koji je otvoreno branio izbjegličku politiku Angele Merkel. Osumnjičeni za ubojstvo je pripadnik neonacističke scene.

Kao reakcija na povećanje broja pripadnika ekstremne desnice BKA planira povećanje broja zaposlenih u odjelima koje se bave ovom vrstom kriminala.

Komentara 4

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
13:48 15.10.2019.

"...istražnih organa....". Otkad se već u Hrvatskoj rabi "istražnih tijela". Ovo kao da nije pisala HINA, nego YINA. Ili imaju kadrove iz tog vremena.... cccc

DU
Deleted user
16:30 15.10.2019.

Samo naprijed i vrijeme je da počnete braniti svoju djedovinu, samo na žalost vjerovatno je već kasno. Onaj tko brani svoju djedovinu odmah je fašista. Takvima koji su protiv ovih desnih, treba doći doma i zauzeti njihove domove. Oni se sigurno neće buniti, nego če dobrovoljno preputiti svoje dom okupatoru. Politika stvara fašiste i desnicu, a onda se kao pitaju odkuda to. Političari žive na grbači malog čovjeka. To je kao i onaj što je pčelu ukrao, gdje je pčela, a pčela mu na glavi.

CR
CroZrakomlatNo1
16:16 15.10.2019.

I njemci imajo svoje heroje koji su za njihov dom spremni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije