Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLOKADA SUESKOG KANALA

'Poput golemog kita': Nezapamćeni kolaps koji je izazvao nasukani brod mogao bi potrajati tjednima

Foto: Reuters/Pixsell
1/6
26.03.2021.
u 08:56

Osam tegljača trenutno radi na izvlačenju 400 metara dugog i gotovo 60 metara širokog broda koji se nasukao u utorak uslijed snažnih vjetrova i pješčane oluje

Bageri danonoćno kopaju pijesak i blato, angažirano je i osam tegljača, ali usprkos svim naporima prognoze nisu optimistične. Golemi kontejnerski brod "Ever Given" i dalje blokira promet Sueskim kanalom u oba smjera, a prema prognozama nadležnog tijela nasukan bi mogao ostati još tjednima.

Osam tegljača trenutno radi na izvlačenju 400 metara dugog i gotovo 60 metara širokog broda koji se nasukao u utorak uslijed snažnih vjetrova i pješčane oluje. Blokada je izazvala neviđeni prometni kolaps u Sueskom kanalu. Desetci brodova, uključujući i velike brodove-kontejnere i tankere koji prevoze naftu i plin, stvorili su ogromnu gužvu na ulazu u kanal iz oba smjera. Nakon što je u početku dozvoljeno nekim brodovima da uđu u kanal u nadi da će se nasukani brod brzo ukloniti, u četvrtak je donesena odluka da se privremeno obustavlja sav promet, javlja Reuters.

FOTO Satelitske snimke nasukanog broda

1/3

“To je poput golemog kita. Ogromna je težina na pijesku. Možda ćemo morati kombinirati istovremeno smanjenje težine uklanjanjem kontejnera, ulja i vode s broda, te napore tegljača i iskopavanje pijeska"; rekao je Peter Berdowski, šef nizozemske kompanije zadužene za oslobađanje broda.

Zbog incidenta kasni i isporuka 870.000 tona sirove i 670.000 tona čistih naftnih derivata poput benzina, nafte i dizela.

 

Ključne riječi

Komentara 9

LU
ludwig
09:39 26.03.2021.

Da je to u pravim rukama sve bi to štimalo, niti se održava, a i nemaju mehanizaciju da riješe problem, uzimaju lovu a ne ulažu ništa. Poznata priča ! Sad im je kriv i vjetar i plima i brod je je prevelik, ma joj bolje da šutim jer kad bi napisal kaj mi je na pameti još bi me netko i tužil, to je jedino kaj se danas zna tuži a sudovima upravljaju pravedni suci, uffff.

DU
Deleted user
09:20 26.03.2021.

Brod se prepriječio prekjučer. Svjetski mediji bili su prepuni vijesti, ekonomskih analiza, podataka o skoku cijena nafte. U VL, doduše, ni u ostalim elektronskim medijima ni slovca. No, toga kritičnog dana imali smo zadovoljstvo ovdje čitati dva članka o (postporođajnim) zgodama i nezgodama Maje Šuput. E, to su "novine", to su urednici!

SV
Sveznadar
10:18 26.03.2021.

Da se nadovežem na post. Tu nema nikakve urote, nikakve namjere, ništa što bi čovik htio napraviti. Jer, dovest brod u takv položaj u kanalu je nemoguće jer ploveći ravno naglo okrenuti, takvom brodu triba najmanje 5 km. Jedino nagli udar jakog vitra i to s boka može napraviti ovako nešto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije