Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Janšino pismo

'Popustite Orbánu, još će jedan brod otploviti iz EU'

Bled Strategic Forum, in Bled
Foto: BORUT ZIVULOVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
19.11.2020.
u 16:59

Lideri 26 zemalja dobili Janšino pismo u kojem izražava zabrinutost za EU

Slovenski premijer Janez Janša napisao je pismo predsjedniku Europskog vijeća i premijerima i predsjednicima ostalih 26 država članica EU, u kojemu je stao na stranu Mađarske i Poljske nakon što su te dvije zemlje blokirale usvajanje novog megaproračuna Unije, i u kojemu uspoređuje EU s konvojem brodova iz kojeg se jedan već izdvojio, a mogli bi i drugi, ako ne bude sluha za to što Janša, Orbán i slični govore.

“Ravno prema ledenjaku”

“Pred našim konvojem brodova koji se naziva Europskom unijom stoje grebeni i ledenjaci. Puno je izazova koje možemo nadmašiti, ali samo ako se držimo dogovora da jednoglasno određujemo smjer našeg putovanja. U suprotnom, možemo samo čekati da sljedeći brod napusti konvoj”, napisao je Janša opisujući Brexit, odnosno izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, kao prvo izdvajanje nekog broda iz konvoja. Između redaka optužio je većinu država članica da zanemaruju i odstupaju od dogovora postignutog na srpanjskom summitu lidera EU, što je “kao se svađaju oko jelovnika dok brod plovi ravno prema ledenjaku”.

Mađarska i Poljska, podsjetimo, blokirale su u Vijeću EU usvajanje financijskog paketa teškog 1824 milijarde eura zato što im se ne sviđa novi mehanizam koji vezuje trošenje novca iz EU fondova za poštovanje vladavine prava u nekoj državi članici. Janša u svom pismu prihvaća mađarski i poljski argument da je taj mehanizam (na kojem je inzistirao Europski parlament, a s EP-om ga je pregovorima dogovorilo njemačko predsjedništvo Vijećem EU uz podršku većine države članica) diskrecijski, odnosno da će se moći aktivirati na temelju “politički motiviranih kriterija”.

“Danas brojni mediji i pojedine političke grupacije u Europskom parlamentu otvoreno prijete da će iskoristiti instrument koji se pogrešno naziva ‘vladavinom prava’ kako bi disciplinirale pojedine države članice EU u većinskom glasanju”, piše slovenski premijer. U pismu se žali i da se u Sloveniji na izborima 2014. dogodila izborna krađa, koju nitko u Europi nije želio primijetiti ni problematizirati. Smeta mu to što su se Mađarska i Poljska našle pod istragom i kaznenom procedurom predviđenom člankom 7. temeljnog europskog ugovora, a Slovenija nakon tih događaja 2014. nije.

“Žalosno iskustvo”

“Procedura prema članku 7. temeljnog ugovora pokrenuta je protiv Mađarske i Poljske unatoč činjenici da nijedna od te dvije zemlje nije imala poznat slučaj zloupotrebe sudstva u političke svrhe niti je imala ijednog političkog zatvorenika tijekom članstva u EU, a kamoli da je imala slučaj izborne krađe kao što je bio slučaj u Sloveniji”, piše Janša te zaključuje: “To žalosno iskustvo uči nas da se naočigled primjenjuju dvostruki standardi.”

 

>> VIDEO Kakva je budućnost umirovljenika u Hrvatskoj? Do 2030. svaki četvrti stanovnik će imati više od 65 godina

Komentara 29

BE
Beskucnik
20:20 19.11.2020.

SAD je zajednica drzava , policija iz jedne drzave ne smije uci u drugu , Louisiana ima Francuski sudski zakon , svaka drzava ima drugacije zakone , skolstvo , jedino zajednicko je vanjska politika , vojska , ali i to bez senatai predstavnickog doma u kojem sjede predstavnici svake drzave ne moze , predsjednik SAD se bira glasovima elektora svake drzave , a ne vecinom glasova , ...Pa nije EU Njemacka kolonija , ne moze EU nametnut suverenoj drzavi ni jedan zakon ,ideolosko slijepilo Brusela unistit ce EU , krivo je za brexit ,saveznistvo sa Njrmackom Hrvatskoj nikad nije donijelo nista dobro , trebamo kao Dubrovnik nekad vodit politiku u vlastitu korist

OP
opančar
17:29 19.11.2020.

eu će se raspast ko kula od karata, nebu masončine prošle kraj sija, orbana i putina, ne sekiraj se janša, bu sve došlo na svoje.

MP
miroslav.petkovic.7564
17:48 19.11.2020.

Iako mi ne lezi Orban ali vodi suvereno svoj narod.Nije kao nasl poslusnici.Pogledajmo Slovence mali narod ali su uspjesni.L i suvereni svaka cast.Treba ucit od Slovenaca ovdje u Moskvi,puno njihove bjele tehnike sprtske opreme farmacija itd.Nisu kao nasi pogorsavali odnosee sa Rusijom dase dodvore Briselu pa sami sebi naskodimo..Treba ucit od njih mozemo pricat protiv Slovenaca koliko hoces ali ujutro kod njih na posa moramo ici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije