Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO POPUŠTANJE MJERA

Stožer: Tri novooboljela u Hrvatskoj, od sljedećeg tjedna okupljanja do 300 ljudi na otvorenom

Koronavirus
PIXSELL/Ivica Beti
21.05.2020.
u 17:30

HZJZ izdao je nove upute za škole i vrtiće. Sada je dozvoljeno da u razredu bude i do 20 učenika

U Hrvatskoj je od COVID-19 ukupno oboljelo 2237 osoba.  Ukupan broj preminulih je 97.

17:29 Iz Ministarstva zdravstva su potvrdili da su bolnice, ovisno o kadrovskim kapacitetima, uvele rad u drugoj smjeni i vikendom kako bi nadoknadile propuštene termine na listama čekanja. 

"Bolnice su kontaktirale i nadalje će kontaktirati sve pacijente s listi čekanja i ovisno o njihovom zdravstvenom stanju (stupnju žurnosti) utvrditi prioritete u rješavanju propuštenih termina. Bilježi se svakodnevni porast broja obrađenih pacijenata pa je sa 18. svibnja realizirano 60 posto postupaka u polikliničkom radu u odnosu na isto razdoblje prošle godine", kazali su iz Ministarstva zdravstva.

KB Dubrava, koja je je privremeno bila primarni respiratorno-intenzivistički centar za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19,  pokrenula je u prvoj fazi pružanje specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u 18 ambulanti i u radiološkoj dijagnostici te iz tjedna u tjedan postupno aktivira preostale djelatnosti i sadržaje bolnice.

Kada će KB Dubrava ponovno raditi u punom opsegu, u Ministarstvu nisu odgovorili. Samo poručuju da to ovisi o epidemiološkoj situaciji budući da se zdravstveni sustav mora kontinuirano prilagođavati novonastalim okolnostima vezano uz epidemiju bolesti covid-19.

>> VIDEO Ivan Đikić o najnovijim saznanjima o koronavirusu i razvoju cjepiva

17:27 Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zbog smanjenog broja doprinosa u vrijeme epidemije procjenjuje manjak od dvije milijarde kuna ove godine, no država se obvezala da će taj iznos vratiti zdravstvu tako da javnozdravstveni sustav ne bi trebao trpjeti nikakve posljedice.   

14:02 -  Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 3, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2237.

Novooboljeli su iz Osječko - baranjske i Koprivničko - križevačke županije. Do sada je testirano 58091 osoba, od toga 1070 u posljednja 24 sata. Hospitaliziranih slučajeva je jednak broj, što znači da je 117 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru 9 pacijenata. Ukupan broj preminulih je 97.

Nakon niza sastanaka sa službenim predstavnicima ugostiteljske i industrije događanja (event industrija) postignut je dogovor da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih catering okupljanja, uključujući i vjenčanja, proslave i domjenke, s ciljem da se omogući organizacija rada tih djelatnosti počevši od 27. svibnja 2020. U slučaju kad predstavnici ove industrije sudjeluju u organizaciji kulturnih događanja npr. koncerata i festivala, preporuke će se, kao i do sada, usklađivati s Ministarstvom kulture i strukovnim udrugama. 

Tijekom sljedećeg  tjedna HZJZ će objaviti preporuke koje će detaljno opisati epidemiološki okvir za obavljanje rada u tim djelatnostima. Od 27. svibnja 2020. predviđeno je da bi se u zatvorenim prostorima omogućilo 100 posjetitelja, a u vanjskim prostorima 300 posjetitelja, a daljnje brojke će ovisiti o epidemiološkoj situaciji

Održan je i niz sastanaka sa Središnjim državnim uredom za šport i raznim hrvatskim športskim savezima na kojima je usuglašeno da će se od 30. svibnja 2020. omogućiti natjecanja na otvorenome bez publike uz epidemiološki okvir Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će u međuvremenu biti objavljen.

13:16 - Još dvoje korisnika Doma za starije osobe u Koprivnici zaraženo je koronavirusom, otkrio je u četvrtak šef Županijskog stožera Ratimir Ljubić. Riječ je o osobama koje su bile u samoizolaciji u stacionaru Doma.

Ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić rekao je kako je trenutačno u bolnici 30 korisnika s Covid infekcijom.

“No, raduje nas da ih je 12 ozdravilo i da će se uskoro vratiti u Dom. Riječ je o teškim kroničnim bolesnicima koji su pobijedili infekciju”, ističe Devčić.

12:08 - Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 225 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. Od ukpnog broja obrađenih testova 28 testova je sa otoka Brača. U odnosu na jučerašnji dan ozdravilo je još 10 osoba te su do sada ukupno na području Splitsko-dalmatinske županije izliječene 444 osobe.

28 osoba je hospitalizirano. 27 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji. 5 osoba je na respiratoru i to 3 Splitsko-dalmatinske županije i 2  iz Šibensko-kninske županije. 1 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 558 slučajeva zaraze koronavirusom.

11:59 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Jedan pacijent je ozdravio te su na županijskom području ostala još tri pacijenta koja boluju od ove zarazne bolesti.

11:54 - Osmi dan za redom u Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19, tako da je broj oboljelih u našoj županiji i dalje 91, a oporavilo se 79 pacijenata.

Nakon negativnih nalaza briseva na SARS CoV2 kod svih djelatnika i štićenika Doma za starije i nemoćne osobe „Cvjetni dom“ Šibenik , a u dogovoru sa HZJZ , prestaje se sa testiranjem. U ovoj ustanovi provoditi će se pasivni zdravstveni epidemiološki nadzor, na način da se prati zdravstveno stanje i testira simptomatske korisnike i djelatnike. Po preporuci epidemiološke službe potrebno je suzdržati se od posjeta rodbine do kraja zdravstvenog nadzora, koji prestaje zaključno sa danom 27. svibnja 2020., te uz uvjet da do tada svi ostanu zdravi.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitaliziran je jedan pacijent pozitivan na koronavirus i nije na respiratoru. Dva pacijenta s našeg područja i dalje se liječe u KBC Split. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 69 osoba i svi su kontakt s COVID-19 pozitivnim osobama. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 2287 uzoraka - istakli su iz stožera šibensko kninske županije.

11:29 - Na području Zagrebačke županije nema novih slučajeva koronavirusa. Svukupno je do sada zaraženo 129 osoba, a broj oporavljenih u odnosu na jučer ostao je isti - 116. Broj umrlih također je ostao na četvero. 

10:39 - Tijekom jutra umrla je pacijentica (1960.) s područja općine Udbina kojoj je prije više od 40 dana utvrđen koronavirus i kojoj je transplantiran bubreg, a uz osnovnu bolest, imala je niz popratnih dijagnoza, izvijestio je u četvrtak ličko-senjski stožer Civilne zaštite.

Pogoršanje njezine kliničke slike nije se dovodilo u vezu s koronavirusom premda je i nakon više od 40 dana bila COVID-19 pozitivna, vjerojatno zbog imunosupresivne terapije koju je primala, dodaje se. Iz županijskog Stožera također navode da je

"pacijentica boravila u gospićkoj bolnici i na vlastiti zahtjev i inzistiranje otpuštena je iz bolnice prije šest dana (subota), te je smrt nastupila u vlastitom domu". Dodaju da Ličko-senjska županija od danas nema pozitivnih osoba na koronavirus. 

U posljednja 24 sata provedeno je dodatno testiranje nad četiri osobe, ukupno se čeka 11 rezultata uzetih uzoraka. Testiranje na koronavirus provedeno je do sada nad ukupno 427 osoba.  Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su dvije osobe. 
Na području Ličko-senjske županije od početka epidemije ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 21 osoba izliječena, a jedna je osoba umrla.

10:38 - Prema informacijama iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije i danas nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Broj ozdravljenih je i dalje 85. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 37 uzoraka i svi su negativni. Aktivni nadzor provodi se nad 7 stanovnika, a istekao je za 3862 osobe. U protekla 24 sata nije bilo kršenja mjere samoizolacije.

10:26 - U Karlovačkoj županiji jučer je testirano 66 osoba. Svi nalazi pristigli do sada su negativni, uključujući i onih 20-ak od dana ranije. Ukupno je testirano 2465 osoba. Danas će biti testirano 8 osoba kroz DRIVE IN. U OPcoj bolnici Karlovac nema niti jedne osobe oboljele od koronavirusa, na kućnom liječenju i dalje su 2 osobe. Izliječeno je 28 osoba.
Pod mjerama samoizolacije nema niti jedne osobe. Također, od danas nema niti jedne osobe u karanteni Grabovac.

10:20 - Na području Krapinsko – zagorske županije u protekla 24 sata još su dvije osobe ozdravile  od koronavirusa -  iz Oroslavja i Stubičkih Toplica pa je ukupan broj ozdravljenih  133. Aktivnih je slučajeva pet, baš kao i osoba koje se nalaze u kućnoj samoizolaciji, priopćio je Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije.

10:14 - Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je 'korona-free' što znači da nema zaraženih osoba koronavirusom.

10:12 - Iako je svakodnevno testirano više od 150 uzoraka, tijekom zadnjih 12 dana na području Osječko-baranjske županije nije bilo novooboljelih od COVID-19, no među jučerašnjih 167 uzoraka jedan je bio pozitivan. Riječ je o osobi iz Gata koja je već bila u samoizolaciji, pa je minimalna mogućnost širenja zaraze s tog mjesta, međutim novi slučaj oboljenja je i dodatno upozorenje da opasnost od koronavirusa još nije prošla, priopćili su iz Stožera.

9:38 - Iako je Slovenija kraj “svoje” epidemije proglasila prije pet dana, Hrvatska to sigurno neće učiniti još neko vrijeme.

- Još sigurno nećemo. Nova je bolest u pitanju, izazovi su brojni - kratko je odgovorio ministar zdravstva Vili Beroš za 24sata.

Upravo je on epidemiju proglasio 5. ožujka, i to zato da se u sustavu na noge mogu dići različite službe, resursi, sve što je potrebno. Kod manjih, poznatih epidemija o službenom trajanju odlučuju epidemiolozi.

- Primjerice, kad smo imali epidemiju ospica, njezin smo kraj odredili isključivo temeljem medicinskih kriterija - traje do trena kad od zadnjeg slučaja prođe period maksimalne inkubacije ili dva takva perioda, ovisi. Ovo je nešto sasvim drugo, s čim se u 25 godina rada u ovoj ustanovi nisam susreo - pojašnjava primarijus Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u.

8:36 - Unutar 24 sata u Istarskoj županiji ispitano je 73 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). 

7:58 - Na području Virovitičko-podravske županije, devetnaesti dan zaredom, nema novooboljelih, javili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. 

7:32 - HZJZ je objavio nove upute za rad u ugostiteljskih objekata u kojima se za razliku od prethodnih više ne navodi ograničenje radnog vremena od 6 do 23 sata. 

7:28 - Na Braču je od 160 novotestiranih radnika tvornice "Sardina" dosad obrađeno 66 testova i svi su negativni na koronavirus, doznaje se u Kriznom stožeru otoka Brača.

"Nakon što je nedavno utvrđeno da je nekoliko radnika tvornice 'Sardina' oboljelo od koronavirusa, pristupili smo dodatnom testiranju još 160 radnika i dosad smo obradili 66 testova koji su svi negativni na koronavirus", rekao je u srijedu poslijepodne za Hinu načelnik Kriznog stožera Brača Nikola Martinić Dragan.

7:25 - HZJZ izdao je nove upute za škole i vrtiće. Sada je dozvoljeno da u razredu bude i do 20 učenika s 1, 5 m razmaka. Sve je to izazvalo zbunjenost i zabrinutost roditelja, ali i ravnatelja škola.

7:20 - Do sada se u Hrvatskoj 1978 osoba oporavilo, a preminulo 96 osoba od covid-a 19 u Hrvatskoj.

"Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu covidom-19 u odnosu na boravak u obiteljskom domu odnosno kućanstvu", objavio je Stožer.

Ključne riječi

Komentara 5

ST
stefj
07:45 21.05.2020.

Neće pomoći niti duže radno vrijeme niti ako maknu zabranu nedjelje u velikim centrima, neće se promet vratiti na doba prije korone još dugo, dugo vremena, pitanje da li će tko će preživjeti krizu... Ako ugostiteljski sektor bude imao promet 50% onog prije krize, možemo svi mahati repom... Koja rupa, rupetina u proračunu, nevjerojatno...

LI
liliZG
12:32 21.05.2020.

ženu pozitivnu na COVID puste doma jer je ona inzistirala, pa nema ona što inzistirati ako je ugroza za ostale ljude, sada kad joj familija bude pozitivna, kada pogrebnik i njegova familija bude pozitivna, tko će onda biti kriv za širenje bolesti.... pa jeste li vi normalni?????

BH
Bunjevac=Hrvat
15:19 21.05.2020.

Danas prije podne je na beogradskoj TV Happy rečeno da Hrvatska iznosi krive podatke,tj.da umanjuje broj novooboljelih,osobito u primorskim županijama kako bi spasila turističku sezonu.Da je to rečeno u nekoj drugoj državi,a ne u Srbiji čovjek bi se zamislio,ovako,izgleda da je to sve laž.Osobito je žalosno što je to rekao njihov epidemiolog,ne znam kako se zove samo znam da je i ranije davao neke neozbiljne izjave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije