Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što kažu stručnjaci

Sprega neznanja i populizma vuče hrvatsko društvo unazad

Bernardić je pozvao Vladu da smanji PDV na domaće poljoprivredne proizvode iako to Europska unija zabranjuje
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/4
22.08.2017.
u 10:44

Politika nam boluje od populističkih izjava koje su često rezultat elementarnog neznanja, kaže ekonomski analitičar Luka Brkić

Umjesto odgovorne politike koja se ne razmeće riječima bez uporišta u stvarnosti te reformi koje će građanima omogućiti bolji život, i dalje pljušte izjave političkih čelnika kojima pokazuju neznanje i populizam. Čelnik SDP-a Davor Bernardić pozvao je Vladu da smanji PDV na domaće poljoprivredne proizvode iako EU zabranjuje da bilo koji proizvod drugih članica bude jače oporezovan od domaćih proizvoda. Premijer, kojeg inače zabrinjava rast populizma, odustajanje od poreza na nekretnine objasnio je “osluškivanjem bila naroda”, a Krešo Beljak pak u 2017. iznio je biser o izravnom izboru premijera. Živi zid najavljuje referendum o porezu na nekretnine iako su ustavni stručnjaci rekli da se ne može provesti.

Loše kadroviranje

– Politika nam boluje od populističkih izjava koje su često rezultat elementarnog neznanja, iako imaju i ciljanu populističku publiku. Kad ne znate kako ćete kreirati rješenja i politike, institucije i zakone, populizam dodatno devastira politiku i ubija i ono malo volje kod časnih, poštenih ljudi da se uključe u politiku. More je takvih izjava iz dana u dan, iz tjedna u tjedan – kaže ekonomski analitičar Luka Brkić. Iako, dodaje, imamo stručne ljude, od prava, politologije, ekonomije, sociologije, demografije, u tehničkim i biomedicinskim područjima, političko ustrojstvo, kadroviranje u strankama te njihova (ne)demokratičnost utječu na to da stručnost i znanje slabo prolaze u političkom odlučivanju.

Nema reformi

– Strukturnih reformi nema. Po koji se put već populistički raspravlja o porezu na nekretnine, a da se ne ulazi u meritum stvari da je to prije svega porez na imućnije koji treba imati fiskalnu dimenziju. Nekretnine u nas raširene kao oblik štednje, to su mrtvi kapitali, ali to nećete čuti, nego ćete čuti da nam otimaju djedovinu, pradjedovinu. Često zbog neznanja političari rabe riječ “euroatlantske integracije”, a odgovorno tvrdim da ne postoji nijedna euroatlantska integracija na svijetu. Postoje euroatlantske povelje, postoji suradnja Europe i Amerike... Prostor politike, nažalost, zagađen je i u njemu je važnije imati niz karakteristika, a ne znanje i kompetentnost pa imate to što imate – govori Brkić.

Sociolog Drago Čengić ističe da se, kada Bernardić kaže da treba smanjiti PDV na domaće poljoprivredne proizvode, očekuje da iz te stranke dolaze racionalne izjave na temelju ozbiljnih analiza.

– Mjera ministra Tolušića bila je ishitrena, ali ne može joj biti lijek ishitrena izjava oporbe bez dublje analize. Zajedničko je izjavama i vlasti i opozicije da ne promišljaju o izjavama i onome što one znače u regionalnom prostoru. Ako povlačite neke mjere da zaštitite svog proizvođača, morate znati je li to u skladu s pravilima EU i dokle možete ići štititi vlastito tržište i svog potrošača. Neke su zemlje to radile i pod cijenu kazni EK, ali morate sagledati svoju poziciju, pravni, politički i ekonomski okvir, što je nedostajalo u potezu Tolušića koji je sagledao samo jedan segment poljoprivrede, a zanemario izvoznike. Okolina je danas mnogo kompleksnija za bilo koji potez i ne mogu se političari razbacivati paušalnim izjavama bez dublje analize. Prije nego što istrče trebaju se konzultirati sa stručnjacima jer nas ovo nikamo ne vodi. Prosječan čovjek nakon takvih izjava više ne vjeruje nikome, ni političarima ni stručnjacima – kaže Čengić. Ključne stranke, dodaje, trebaju konsenzus oko ključnih reformi koje trebamo provesti znajući što hoćemo s njima, a o čemu nema ni načelnog dogovora.

Komentara 17

DU
Deleted user
11:11 22.08.2017.

bernardić; jel mogu ja lupiti nešto glupo. Bauk; možeš, lupi hajdaša-dončuća , pa se smiri !!!!

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
12:38 22.08.2017.

Bernardić je živi dokaz da je reforma školstva potrebna ...hitno !

VL
vlada1
10:57 22.08.2017.

Beroooo! Napravi pješčanik i kupi si autiće i pusti SDP da se oporavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije