Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prva dama kine

Popularna supruga predsjedniku Kine otela svu pažnju u Americi

'China's new first lady and singer Peng Liyuan sings during a performance as she visits soldiers and residents after the Wenchuan earthquake in Deyang, Sichuan province June 21, 2008. Peng is best kn
REUTERS/PIXSELL
09.06.2013.
u 21:00

Prvi put Kina ima prvu damu u ulozi kakvu imaju žene državnika na Zapadu, Peng, inače pjevačica, bavi se i humanitarnim radom.

Bilo u crnom sakou i plavom šalu u Moskvi ili u bijeloj svilenoj suknji u Dar es Salaamu, supruga kineskog predsjednika Xi Jinpinga, pjevačica Peng Liyuan svugdje gdje prati supruga na službenim putovanjima u središtu je pažnje medija, pa je tako i sad, kad je kineski predsjednik vodio važne razgovore s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Kaliforniji.

Vitku pedesetogodišnju Peng već u zapadnim medijima uspoređuju s Michelle Obamom i s Kate Middleton, a dok joj suprug nije bio izabran za predsjednika, svi su ga u Kini znali kao Pengina supruga. Naime, iza nje je tridesetogodišnja pjevačka karijera, jedna je od prvih zvijezda narodne glazbe u Kini, godinama je bila nezaobilazna i na najvećoj kineskoj svečanosti, novogodišnjoj gala predstavi.

Međutim, kad je postalo jasno da je Xi na najboljem putu da dođe do najvišeg mjesta u državi, Peng je smanjila opseg nastupa, prestala se pojavljivati u novogodišnjem showu i tek je povremeno prihvaćala pjevačke angažmane. Umjesto toga prihvatila se javnog dobrotvornog rada pa je prihvatila ponudu kineskog ministarstva zdravstva i kasnije i Svjetske zdravstvene organizacije i postala je ambasadorica dobre volje u borbi protiv tuberkuloze i sprečavanja AIDS-a, a onda i u antipušačkoj kampanji. U Pekingu je prošle godine u povodu Svjetskog dana nepušenja zajedno s Billom Gatesom nosila majicu s natpisom "Reci ne pasivnom pušenju".

Kad je Xi postao predsjednik u ožujku, uveo je za Kinu sasvim novu praksu – na službena putovanja vodi suprugu, ona je već uvrštena u listu 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu magazina Time kao i među 100 najmoćnijih žena koje je odabrao magazin Forbes. Poznavatelji kineskih prilika već su proglasili Peng prvom pravom prvom damom u povijesti Kine.

– Ne smijemo podcjenjivati ono što je ona već postigla i što će postići – kaže za Bloomberg Businessweek stručnjak za kinesku politiku Cheng Li.

>>O čemu su osam sati razgovarali Obama i kineski predsjednik

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije