Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA AGROKOR

Ponovno podignuta optužnica protiv Todorića i 14 suoptuženika

Zagreb: Ivica Todorić dolazi u zgradu Kockice gdje se održava optužno vijeće za 'Veliki Agrokor'
Robert Anic/PIXSELL
23.06.2022.
u 14:51

Ukupno je prvookrivljeniku pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 923.608.584,00 kuna i nizozemskom trgovačkom društvu u iznosu od 320.720.000,00 kuna, a trgovačko društvo A d.d. je oštećeno, ukupno, za iznos od 1.244.328.584,00 kuna.

Sedam mjeseci nakon što je tužiteljstvo povuklo optužnicu u slučaju Agrokor, koja je tada bila u fazi potvrđivanja, optužnica je ponovo podignuta. Njome se Ivica Todorić i još 14 osoba terete za niz financijskih malverzacija kojima je Agrokor oštećen za 1,2 milijardu kuna, dok je Todorić sebi pribavio imovinsku korist od 923,6 milijuna kuna.

Ako je suditi po priopćenju koje je objavio ŽDO Zagreb, malo je toga iz prvotne optužnice mijenjano. Todorić i ostali se terete za ista djela, ista je šteta, a priopćeno je da je optužnica bila povučena radi boljeg razjašnjenja stvari, što je sada, tvrdi tužiteljstvo, sada učinjeno.

Je li to doista tako znat će se kada zagrebački Županijski sud optužnicu dostavi okrivljenicima i njihovim braniteljima, koji su u dosadašnjoj fazi postupka imali dosta primjedbi. Najveća se odnosila na način na koje je provedeno knjigovodstveno-financijsko vještačenje, pa su obrane inzistirale da se  napravi novi, što koliko se neslužbeno može čuti nije napravljeno.  

Inače optužnica u aferi Agrokor  povučena je u trenutku kada je uhićena Mirela Alerić Puklin, jedna od tužiteljica čiji je potpis bio na toj optužnici. Uhićena je zbog sumnje da je odavala informacije iz istrage Piruški Canjugi, jednoj od optuženica u toj aferi. Službeno objašnjene tada je bilo da se optužnica mora pregledati i  očistiti od eventualno kontaminiranih dokaza.

S druge strane, događalo se to u vrijeme kada je Visoki kazneni sud (VKS) uvažio žalbu obrana koje su  tražile  da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoji financijsko-knjigovodstveno vještačenje. Sporno im je jer ga je radila poljska tvrtka KPMG koja je osim za tužiteljstvo radila i za izvanrednu upravu Agrokora. Optužno vijeće je smatralo da je taj dokaz zakonit, no VKS se s tim nije složio. Tražili su da se na optužnom  vijeću ispita vještak Ismet Kamal koji je po obrani u sukobu interesa.

No prije no što je optužno vijeće uspjelo provesti što im je naložio VKS, DORH je povukao optužnicu. To će se vjerojatno napraviti u dogledno vrijeme, a ovisno što iz toga ispitivanja proizađe, vjerojatno će se odlučivat će se i o eventualnom novom vještačenju.  
Izrada takvog vještačenja izrazito je komplicirana i skupa, a malo je tvrtki koje to mogu napraviti. Istraga je pokrenuta 2017., a optužnica podignuta nakon gotovo tri godine.

Pet godina od pokretanja istrage, optužnica još nije potvrđena, a kako sada stvari stoje, teško da će se to dogoditi tako skoro. 

VIDEO: Jedan grad mijenja pravila: Mokrenje u moru kaznit će se s 5600 kuna, zabranjene i 'rezervacije' ručnicima.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Nlnja
Nlnja
13:48 23.06.2022.

Nikako nekoga osuditi za pljačku Agrokora, na kraju će ipak morati podići optužnicu protiv svog šefa i njegove Borg grupe...

VI
Vivian
14:14 23.06.2022.

Todoricevi unuci mozda dozive presudu svom djedu ili pradjedu.

MA
martin@@@@@
14:00 23.06.2022.

super ...sudski spor ce biti rijesen za nekih 45 godina....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije