Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijerka Sturgeon

‘Ponovni škotski referendum predstavljamo sljedeći tjedan’

Nicola Sturgeon
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
14.10.2016.
u 08:40

Vlast u Londonu tvrdi da novo izjašnjavanje Škota o neovisnosti nije opcija jer su već imali jednu priliku te im je bolje ostati u V. Britaniji

Krajnje je vrijeme da premijerka Theresa May pokaže da uvažava 62 posto škotskih glasača koji se protive napuštanju Europske unije. Naši zastupnici u parlamentu glasat će protiv Brexita, objavila je jučer liderica Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon govoreći na otvaranju konvencije najveće škotske stranke. Najavila je ujedno i da će sljedeći tjedan predstaviti nacrt novog referenduma o škotskoj nezavisnosti koji će Škotima omogućiti da ponovo odluče o svojoj poziciji prije nego što Velika Britanija napusti EU.

Ugrožava ih cijena nafte

Škoti su već prije dvije godine izašli na birališta kako bi odlučili hoće li Škotska u budućnosti biti samostalna država ili dio Ujedinjenog Kraljevstva. U tome trenutku 55 posto birača opredijelilo se za ostanak u Velikoj Britaniji, no od tada su se okolnosti znatno promijenile.

Naime, na referendumu o Brexitu velika većina Škota glasala je za ostanak unutar Europske unije. S druge strane, većina Engleza, izuzev stanovnika Londona, glasala je za napuštanje EU, a Škotska se sada osjeća izdanom. Kažu, planirali su ostanak u Velikoj Britaniji, ali računajući da će država i dalje biti članica Europske unije, s otvorenim granicama, slobodnom trgovinom, slobodom kretanja i svim ostalim blagodatima Unije. Nicola Sturgeon najavila je odmah nakon referenduma o Brexitu da će Škotska tražiti novi referendum o svojoj nezavisnosti na kojem će se Škoti izjašnjavati o ostanku unutar Velike Britanije, ali pod novim okolnostima.

No neće to biti tako jednostavno. Britanska premijerka Theresa May ustvrdila je prije samo mjesec dana da novi referendum u Škotskoj ne dolazi u obzir.

– Postići ćemo takav ugovor s Europskom unijom da će Škoti biti oduševljeni što napuštamo EU, nema potrebe za brigu. Ali novi referendum o izlasku Škotske iz sastava Velike Britanije nije opcija – ustvrdila je premijerka May. Pri tome je kao svojevrsni argument navela i da nezavisna Škotska ne bi mogla opstati zbog niskih cijena nafte.

– Imajući na umu kretanje cijene sirove nafte, na kojoj zagovornici samostalne Škotske temelje svoje ekonomske projekcije, samoj Škotskoj puno je bolje ostati unutar Velike Britanije, i to se sada vrlo jasno vidi – kaže May.

Promijenjen stav

Unatoč svim tvrdnjama britanske premijerke, raspoloženje u škotskoj javnosti sasvim je drukčije i prilično je izgledno da bi referendum o nezavisnosti, da se održava danas, imao sasvim drukčiji tijek. U nastupnom govoru na stranačkoj konvenciji Nicola Sturgeon nije najavila kada bi se novi škotski referendum trebao održati. U ovome trenutku tek se priprema nacrt odluke koja će ići pred škotski parlament. No ovaj put s puno jačim uporištem nego referendum iz 2014. godine.     

>> Škotski nacionalisti: Velika Britanija nema mandat za 'tvrdi Brexit'

>> Španjolski premijer jasno poručio škotskoj premijerki: Ako Velika Britanija ode, odlazi i Škotska

Komentara 6

PE
pekimrak
08:58 14.10.2016.

Red je da i VB osjeti ljek koji daje drugima bez recepta

KE
kentie
09:49 14.10.2016.

Pa najveći lažov u povijesti UK-a mr. David Cameron, je ondašnjoj našoj premijerki Jadranki Kosor, prilikom potpisivanja pristupnog ugovora EU-a izreavno poručio: mi izlazimo, vi ulazite. Želim vam svu sreću junačku i dugačku. E pa sad. Bijaše to A.D. 2011. Tri godine nakon, pred škotski referendum, isti taj David Škotima obećaje da UK ne izlazi iz EU-a; i Škoti mu povjerovaše i ostadoše u UK-u. A onda David krene u predizbornu kampanju, i unatoč i usprkos Škotima, obeća Englezerima i ostalima, da čim osvoji novi mandat, organizira referendum o izlasku UK-a iz EU-a (sic!). Dobije novi mandat, i organizira referendum (dosljedan jel da) i onda u predreferendumsko vrijeme, krstari UK-om uzduž i poprijeko govoreći Britanerima kako ne bi bilo dobro izaći iz EU-a. I Britaneri ga poslušaše: odluče izaći iz EU-a, unatoč i usprkos, i mr. David mam podnese ostavku. Ma moš mislit koje koristi od toga. A on lipota, divota i krasota osta u čudu; nema više sinekure zvana EU, u kojoj se sasvim lipo i divno udomaćio Tony Blair njegov predšasnik i prethodnik, lažov istog kalibra ako ne i većeg, kao i on sam.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
09:53 14.10.2016.

Čestitam, nadam se da Vam ovaj put samostalnost neće izbjeći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije