Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki državni tajnik

Pompeo poziva Europljane da zaustave nuklearne ucjene Irana

Mike Pompeo
Foto: Soe Zeya Tun/REUTERS/PIXSELL
1/3
06.09.2019.
u 23:03

Upravo su objavili da će ubuduće više istraživati i razvijati svoje sustave nuklearnog oružja. To je neprihvatljivo, kaže Pompeo

Američki državni tajnik Mike Pompeo ocijenio je u petak "neprihvatljivim" novo smanjenje obveza koje je Iran preuzeo u vezi sa svojim nuklearnim programom i pozvao Europljane da "zaustave ucjenjivanje" kojim se koristi Teheran.

"Upravo su objavili da će ubuduće više istraživati i razvijati svoje sustave nuklearnog oružja. To je neprihvatljivo", rekao je za lokalnu radijsku postaju u prigodi posjeta saveznoj državi Kansasu, premda iranske vlasti tvrde da je njihov nuklearni program isključivo mirnodopski, a ne vojni.

"Činjenica da Iran zadržava velike mogućnosti obogaćivanja uranija pokazuje temeljnu slabost iranskog ugovora", dodao je poslije na Twitteru.

"Vjerujemo da će Velika Britanija, Francuska i Njemačka - civilizirane zemlje - donijeti odlučne mjere kako bi zaustavile nuklearno ucjenjivanje kojim se koristi Iran", napisao je još Pompeo na društvenoj mreži.

Te su tri europske zemlje i dalje privržene ugovoru koji su potpisale 2015. i udvostručile su napore ne bi li uvjerile Teheran da ispuni svoje obveze preuzete na temelju ugovora, unatoč drakonskim sankcijama Sjedinjenih Država.

Tako se Francuska ponudila za posrednika u organiziranju eventualnog susreta u četiri oka između američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegova iranskog kolege Hassana Rouhanija krajem rujna na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Komentara 3

SE
serđo12
23:53 08.09.2019.

ovi preko bare nas drze za neke glupe indijance !Da nisu mozda rekli da i izbjeglice zaustavimo koje su nam se slučajno dogodile !

BA
Barbasmora
07:27 07.09.2019.

Bolje da prihvatimo ucjene SAD ...da ne bi pojacali sankcija protiv EU...?!

DU
Deleted user
23:26 07.09.2019.

ako jednom prihvatis mors stalno "prihvacati"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije