Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVI HUMANITARCI Mateja Kufner hrabro prkosi bolesti i sanja ljepši život

Pomozimo Mateji: Nogometašica vodi najtežu utakmicu života

Mateja vodi najtežu utakmicu - onu za život
Foto: Hassan Haidar Diab
15.07.2007.
u 14:54

Kada Mateja Kufner pogleda djecu oko sebe i kaže svojoj majci “Majko, i ja bih to!”, gospođi Ani prepukne srce. Hrabro zatomi suze, prisili se na osmijeh i svojoj teško bolesnoj djevojčici očajnički pokuša ispuniti tek rijetku od želja. Matejine su želje skromne, izviru iz njezinih djetinjih 12 godina.

Ona želi ozdraviti. Istina, poželi i pokoju od novih video ili kompjutorskih igara koju imaju druga djeca na pedijatriji u KBC-u Zagreb, za koje njezina majka nema novca. Ipak, najviše od svega želi se smijati i ponovno zaigrati nogomet sa svojim vršnjacima u Požegi, onako kako je to radila prije negoli su joj liječnici dijagnosticirali rak limfnih žlijezda. Posljednju nogometnu utakmicu odigrala je prošle zime.

Od tada pa sve do danas, zajedno sa samohranom majkom Anom u Zagrebu, bez prijatelja i bez novca, vodi najtežu utakmicu života - onu, koja bi umjesto lopte u golu trebala slaviti svaku njezinu sljedeću godinu.

Oca ne zna
Majka i kći u Požegi su preživljavale sa 780 kuna socijalne pomoći, Matejin je otac otišao davno, nikad ga nije upoznala, a on nije pitao za nju. Pomogli su im dobri ljudi.
- Roditelji s odjela skupili su 1400 kuna da bismo imale za hranu. Zagreb nam je ustupio stan, Matejina škola poklonila joj je laptop,  pomažu nam u bolnici, u Požegi su nas oslobodili plaćanja režija...
Nikad dobrim ljudima neću moći dovoljno zahvaliti. Čak i Mateja razumije što su učinili za nas... - ne suspreže suze Ana. Mateja doista sve razumije. Prije liječenja odrezala je svoju dugačku smeđu pletenicu i s kopačkama je objesila o zid.

Bitka za život
- Voljela bih upoznati Zdravka Mamića i postati pravi Bad Blue Boys. Voljela bih imati dres Dudua s potpisima svih igrača. Volim i Danijelu Martinović i najveća mi je želja da je upoznam - kaže Mateja.
Ipak, dok mašta o svojim idolima, život ispostavlja račun koji nadaleko premašuje 780 kuna socijale. U Zagrebu su joj odredili osam mjeseci terapije i upozorili: bolest opet može buknuti. Pomozimo joj u bitki!


Žiroračun

Erste banka
Ana Kufner
4627658553775941
8701763530


Utjeha u sportu

- Mateja je bila puna energije, nikad tužna ni malodušna. Razumjela je našu nezavidnu situaciju. Sport je bio njezin svijet, utjeha za sve ono što joj je kao djetetu manjkalo u životu. Danas joj je sport, nažalost, zabranjen, a nema ni prijatelja. Ja nemam mogućnosti odvesti je vikendom u Požegu, jer se ne smije voziti u autobusu, ni u vlaku, a taksi bi nas koštao do 1000 kuna. Preča joj je friška hrana - kaže majka Ana.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije