Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt u vukovaru

Pomoć umirovljenicima ili izborni trik: Onima s mirovinama ispod 2.500 kn Grad isplaćuje 500 kuna pomoći

Ivan Penava
Foto: Branimir Bradarić
01.03.2021.
u 13:04

Isplata jednokratnih naknada započinje 5. ožujka i radi epidemioloških mjera trajat će sve do 30. travnja

'Grad koji brine' naziv je projekta koji je pokrenuo Grad Vukovar, a koji za cilj ima pomoći umirovljenicima koji imaju prebivalište na području Vukovara. Kroz taj projekt svi vukovarski umirovljenici, čija mirovina ne prelaze 2.500 kuna, dobiti će jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 500 kuna.

- Dugo smo razmatrali ovu mjeru i odlučili smo se za model u kojem nećemo dijeliti umirovljenike nego će svi oni koji imaju mirovinu ispod 2.500 kuna dobiti isti iznos. Vjerujemo kako će se ova pomoć dobro odraziti na njihov standard jer znamo svi da ima mirovina od po 1.500, 1.000 pa i čak od po 800 kuna. Isto tako želimo se ispričati svima onima čija mirovina sitno prelazi tih 2.500 kuna ali smo negdje morali podvući crtu - rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Dodao je kako je ovakvu mjeru moguće provesti s obzirom na dobru situaciju u gradskom proračunu te najavio kako će istu takvu akciju Grad nastojati provesti i idućih godina. Penava je prokomentirao i moguće komentare oporbe i drugih kandidata za gradonačelnika pred skore izbore kako se radi o izbornoj mjeri rekavši kako je to pravo oporbe te da su istu takvu odluku mogli i oni donijeti.

- Naš cilj je pomoći umirovljenicima čije su mirovine ispod 2.500 kuna. Pravo oporbe je da kritizira, a pozicije da određuje tempo i donosi odluke. Da je netko ovakvu odluku donio ranije mi to sada ne bismo mogli ili bi je pak morali ukinuti ili poboljšati - rekao je Penava.

Gradski pročelnik za društvene djelatnosti Dražen Kobašević kazao je kako pravo na isplatu 500 kuna ostvaruje 4.46 umirovljenika. Od toga broja njih 411, uz hrvatsku mirovinu ostvaruje i inozemne mirovine, i oni će prethodno morati se javiti u gradsku upravu i dostaviti određene dokumente kako bi se utvrdili premašuje li njihova mirovina tih 2.500 kuna.

- Isplata jednokratnih naknada započinje 5. ožujka i radi epidemioloških mjera trajat će sve do 30. travnja. Odlučili smo se za ovaj termin radi izlaska iz zime i povećanih troškova režija kao bi pomogli našim umirovljenicima - kazao je Kobašević.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček istakao je Grad Vukovar i ovom mjerom želi pokazati kako brine za ovu kategoriju građana i pokazuje kako su važni. Podsjetio je i na razne druge mjere koje Grad poduzima s ciljem pomoći umirovljenicima. Tu su božićnice, jednodnevni izleti u Bizovačke toplice, besplatan javni autobusni prijevoz…   

- Kroz sve te mjere nastojimo im pokazati da nam je kao Gradu stalo do njih - rekao je Pavliček. Prema službenim podacima u Gradu Vukovaru je trenutno ukupno 8.686 umirovljenika. 

Komentara 1

IG
igorl
16:14 01.03.2021.

Opet moram naglasavati da fiksna granica stvara probleme. Dakle - svi koji imaju od 2500 do 3000 kn mirovine su popusili. Kazes da dajes maksimalno 500 kn do ukupnog iznosa 3000 kn. Onaj s 1000 kn dobije 500 (max iznos). Onaj sa 2500 i ce dobit 500 (max iznos + max uk. iznos), a onaj sa 2999 ce dobit kunu (nije max iznos, ali max ukupnog iznosa)... i sve posteno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije