Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga boby dm

Pomažu psima i mačkama, a spašavaju i rode, labudove, sove, lasice, patke

15.10.2020.
u 16:25

Iako Udruga ima 20 volontera, sedam ih je aktivnih. Trenutno uređuju novo utočište u koje pse moraju preseliti do Božića i svaka ruka im je dobrodošla

Sve je počelo kad su na groblju pronašli psa na rubu gladi i smrzavanja. Dobio je ime Boby, a po njemu su nazvali i udrugu koju su osnovali - Boby DM, ovo DM od Donji Miholjac, grad u kojem pomažu životinjama.

U malo više od dvije godine osim pasa i mačaka spašavali su i rode, labudove, sove, lasice, patke. Spasili su Taly, kujicu u koju je pucao netko tko je mislio da ima na to pravo. Zbog svega je ostala bez noge, a kako je bila skotna prerano se i okotila. Brinu se i za Almu, macu koja metak nosi u svojoj kralježnici. Pobrinuli su se za Gricka, psa kojeg je igrom slučaja čuo jedan sugrađanin dok je kosio travu uz šaht u kojeg je Gricko ubačen. Neke nisu uspjeli spasiti. Doru je jedan od njih, živio je na odlagalištu otpada godinama i o njemu su se brinuli radnici. Život mu je oduzeo lovac. Iako ima svjedoka, nitko nije htio svjedočiti. Nisu spasili ni Grgu, štene kojeg je ubio njegov vlasnik, ali su pomogli u prijavljivanju.

– Pomažemo bolesnim životinjama, pronalazimo privremene i stalne udomitelje, potičemo vlasnike na kastraciju njihovih kućnih ljubimaca. Pokrivamo se od donacija, a sredstva koja dobijemo od Grada trošimo isključivo za veterinarske troškove – kaže nam predsjednica Udruge Mihaela Podnar. Prostor u kojem su smještali životinje uskoro će napustiti, a cijelo ljeto gradili su novo utočište.

– Udruga ima 20 volontera, no samo nas je sedam aktivnih. Sami gradimo jer su nam odbijene sve molbe koje smo poslali. Pomažu nam građani i tvrtke donacijama materijala, a sve što dobijemo možemo iskoristiti. Pomognu nam prijevozom, nekad nam majstori ne naplate popravke i radove. Snalazimo se, najveći nam je problem voda jer na trenutnoj lokaciji nemamo bunar pa vodu nosimo u kanisterima od kuće, ili nam ju dovezu u veći kontejner iz obližnjeg bunara – kaže nam M. Podnar.

Pse u skloništu ujutro hrane kuhanom hranom, popodne suhom, šeću ih, čiste boksove. Do kraja prošle godine zbrinuli su 70 pasa, udomili 31, ove godine spasili su još 12 pasa i udomili ih 18. Svi psi su cijepljeni, čipirani i kastrirani. Što bi bilo s tim psima da nisu kod njih ne znaju, jer kažu da Grad po ugovoru u skloništu može zbrinuti 20 pasa. Svi drugi vjerojatno bi i dalje lutali ulicama čekajući da im netko pomogne. Ili ih se riješi po kratkom postupku.

Što u Gradu poduzimaju u svezi zaštite životinja, s kojim skloništem imaju ugovor, jesu li proveli kontrolu čipiranja i pomažu li i na koji način rad Udruge? Odgovaraju da su kontrolu mikročipiranja proveli u zakonskom roku, do 30. lipnja 2018., a pronađeno je 179 pasa bez mikročipa. Njihovi vlasnici dobili su rok do kada su pse trebali mikročipirati. Napominju kako se nakon tog roka u sustavu Lysacan provjerava jesu li svi psi čipirani. Ne objašnjavaju kako u Lysacanu pronalaze one koji nisu čipirani.

– Grad Donji Miholjac izradio je nacrt Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, a ima sklopljen ugovor sa skloništem Phenix iz Normanaca za zbrinjavanje napuštenih životinja i lešina – kažu nam iz Grada. Iako smo tražili da nam pošalju i ugovor, nismo ga dobili. Dodaju i da financijski pomažu Udrugu, a volonteri nam to potvrđuju. Sredstva koja dobiju moraju potrošiti namjenski, za veterinarske troškove.

U novo sklonište Udruga pse mora preseliti do Božića, a ovaj put neće ga morati napuštati jer im najam za zemljište na kojem ga grade nije vremenski ograničen. No, problema je bezbroj – nemaju električne energije, prolaze preko tuđih zemljišta jer puta do skloništa nema. Osim toga, tri aktivne volonterke dolaze biciklima i prelaze opasnu zaobilaznicu. Što će kad zaredaju kiše, snijeg, minusi... Nedostaje im novca za sustav za vodu, ograde, kućice. Svaka pomoć i dalje im je dobrodošla, osim onih novčanih koje možete uplatiti na HR0823400091110941667 trebaju im i dodatne ruke za radove koji ih čekaju. Posebno muške, jer sedam aktivnih volontera zapravo su – volonterke.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije