Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROBA NIJE NI STIGLA

DORH opisao kako prevaranti sve češće muljaju s porezima u Hrvatskoj

Zgrada USKOK-a
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
08.12.2019.
u 11:14

Stranci otvaraju tvrtke i mute s plaćanjem poreza

Slovački državljanin (40) i tvrtka registrirana u Prelogu optuženi su za utaju poreza ili carine i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

- Okrivljenik kao direktor trgovačkog društva iz Preloga tijekom 2017. i 2018. nije obračunao, prijavio niti uplatio porez na dodanu vrijednost na stjecanje dobara od dobavljača iz Mađarske, i neosnovano je iskazao pretporez od stjecanja dobara unutar Europske unije na primljene isporuke dobara od dobavljača iz Mađarske, iako nikakva roba nije bila dopremljena u Hrvatsku - pojašnjavaju u DORH-u i dodaju da uvjeti za odbitak pretporeza  nisu ispunjeni, već je na navedena stjecanja dobara bio dužan obračunati i platiti porez na dodanu vrijednost.

Uz to, neosnovano je koristio oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost na obavljene isporuke dobara kupcu iz Cipra na temelju više izlaznih računa. Time je izbjegao platiti porez i oštetio državni proračun za više od 1.100.000 kuna. Takav modus operandi koji opisuju u ovom konkretnom slučaju opisuju u DORH-u posljednjih je nekoliko godina sve učestaliji.

Na listi poreznih dužnika u Međimurskoj županiji među 20 tvrtki s najvećim dugovima čak je 11 iz Preloga, gradića s oko 8000 stanovnika, a većina ih ima strane vlasnike, uglavnom iz Mađarske, i registrirane su na jednoj adresi, u računovodstvenom uredu koji im legalno naplaćuje korištenje svoje adrese.

Od 20 tvrtki najvećih dužnika u Međimurju čak 10 ih je registrirano na toj jednoj adresi! Državi za poreze duguju oko 27 milijuna kuna. Kao djelatnosti se uglavnom navode trgovina, posredovanje u trgovini i slično. Nedavno je optužnica podignuta i protiv državljanina Mađarske (45) koji je 2015. i 2016. godine kao direktor tvrtke iz Preloga neosnovano umanjio poreznu obvezu na iznos vrijednosti zalihe robe, oštetivši proračun za 115.000 kuna.  
  

Komentara 9

KO
Kokoiduhovi
11:51 08.12.2019.

I da samo stranci? Kaj god. Domaćih likova koji su na vrlo visokim položajima, a za njihove potrebe osnivane su firme na imena osoba od 17,18 godina, nezaposlenih, koje su postojale 1-1,5 godinu, nikog zaposlenog, a na žiru priteklo 12,15,40 i td. milijuna kuna...O tome muk? Pa nećemo dirati one koji nam mogu...sve

Avatar Verre
Verre
11:59 08.12.2019.

Ne kuzim zasto nisu odmah zatvorili taj racunovodstveni ured i sve prisutne.

KO
Kokoiduhovi
11:47 08.12.2019.

Opet o radu Ministarstva financija i njegovih ureda za kontrole, sprečavanje utaja, suzbijanje ovog i onog... Rezultati? Jad. Kada posredno saznaju za utaje, u stanju su donositi rješenja o xy milijuna kn utajenog poreza koji mora biti plaćen u roku...bla,bla,a, a koliko naplate? Ma ni 20%. Važno da imaju plaće i pompozne nazive

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije