Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA

Polovica izbjeglica pristiglih nakon 2013. našla posao

04.02.2020.
u 15:30

Prema studiji IAB-a, integracija u tržište rada kod izbjeglica koje su u Njemačku stigle nakon 2013. protječe mnogo brže nego kod onih koje su Njemačku stigle između 1990. i 2013.

Gotovo svaka druga osoba koja je kao izbjeglica došla u Njemačku nakon 2013. više nije nezaposlena, objavio je u utorak Institut za istraživanje rada (IAB) pri Saveznoj agenciji za rad u Nuernbergu.

„Od toga je 67 posto zaposleno na puno ili skraćeno radno vrijeme, 17 posto se nalazi u procesu plaćenog obrazovanja, a 12 posto je zaposleno na temelju pravila o poslovima do 400 eura“, priopćio je IAB.  

Većinom su izbjeglice, kako navodi studija IAB-a, zaposleni kao stručni radnici, a 44 posto njih obavlja pomoćne poslove. Studija problem vidi u činjenicu da je velika razlika u stopi zapošljavanja između muškaraca i žena. Tako je među izbjeglicama koje su u Njemačku stigle nakon 2013., u što spada i izbjeglički val 2015./2016., zaposleno 57 posto muškaraca i tek 29 posto žena. Kod žena je postotak zaposlenih izuzetno nizak u skupini žena s malom djecom.

Prema studiji IAB-a, integracija u tržište rada kod izbjeglica koje su u Njemačku stigle nakon 2013. protječe mnogo brže nego kod onih koje su Njemačku stigle između 1990. i 2013., pri čemu se to prije svega odnosi na osobe koje su u Njemačku stigle u jeku ratova na prostoru bivše Jugoslavije. IAB objašnjava da su tada jezične i kvalifikacijske prepreke za zapošljavanje bile niže nego danas, ali da je istodobno i nezaposlenost bila osjetno viša. Osim toga, kako se nadalje priopćava, kod izbjeglica se nakon 2013. mnogo više ulaže u integracijske programe, što uključuje i učenje njemačkog jezika.

Između 2013. i 2018. broj izbjeglica dosegnuo je oko 1,2 milijuna, a većina njih registrirana je 2015. Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj je u siječnju iznosila 5,4 posto. Godine 2005. je još iznosila 11,7 posto.

Ključne riječi

Komentara 12

RE
reckakultura
15:42 04.02.2020.

Gotovo svaka druga osoba koja je kao izbjeglica došla u Njemačku nakon 2013. više nije nezaposlena, objavio je u utorak Institut...što znači "gotovo svaka druga"? Prodavali ste maglu o doktorima i inženjerima, sad vidimo da više od 4 godine od glavnine migrantske najezde više od polovice "doktora i inženjera" ne radi. Da se ne spominje nastavak muljaže, a taj je da od te "gotovo svake druge osobe" radi njih dvije trećine, ostali se "školuju" ili tu i tamo rade jedan sat mjesečno, dakle realno ih radi manje od 30 posto. Sad fino odbijte sve one koji rade na izmišljenim radnim mjestima na održavanju migrantskih centara, one koji rade kao prevoditelji za druge migrante, doći ćete do teškog fijaska, odnosno da se manje od 20% migranata u četiri godine uspjelo socijalizirati do te mjere da nešto rade, a ostali parazitiraju na socijalnoj pomoći.

BE
Beskucnik
16:34 04.02.2020.

Znaci da su primili 20 milijuna ,10 bi bilo nakon 7 godina nezaposleno od toga bi tek 5 radilo puno radno vrijeme a u meduvremenu su nastancali 40 milijuna djece i dobili socijalne kuce i usput silovali boli nozevima i i pravili dzamije ,i vi se pitate otkud Njemci Hitlera zazivaju ?

MP
miroslav.petkovic.7564
15:55 04.02.2020.

Odnjih nikad nece bit radnika! Jedino stosu dobro dosli starin baban. puno njih babe uzdrzavaju i socijala. Jer svaka oce mladeg nitko starijeg. U Njemackoj je vrlo tesko uci u neku dobru firmu gotovo nemoguce. Napr BOSCH SIEMENS MERCEDES itd. Osim ako nisi neki dobar strucnjak inzinjer itd. Tamo sam zivio masu god pamije poznato. Neki nasi misle kad odu u Njemacku ceka ih novac i dobra radna mjesta. Ceka ih katastrofa kao i kod nas doli osim sto imaju redovnu placu i rade160sati mjesecno. Sest nedilja goisnjeg penziono itd.A to puno znaci. Prvo moras naucit dobro jezik zatim tamo vas cekaju ZEITABEITEN firme. Tj radno ograncene firme mozess radit pola god ili god nema posla na ulicu itd.Medutim imas prava na ARBEISAMT burzu rada od njih imas 65% svoje neto place itd. Ovdje u Moskvi nema tih radno ogranicni firmi ko hoce i zna nesto radit moze ljepo zivit.Tamo stranci rade teske i zadnje poslove baustele ili po poljima . Cistaci biroa itd.Ali radit se nesto mora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije