Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FILMSKA PRIČA

Život iskušenja i iskupljenja: Poljuljanom Joeu vjeru u život vratila prva dama Jill Tracy

Profile of Joe Biden
Foto: GARY HERSHORN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
20.01.2021.
u 23:43

Osim bogate političke karijere, Biden ima privatni život koji bi se lako dalo ekranizirati

Joe Biden, novi američki predsjednik, osim bogate političke karijere ima privatni život koji bi se lako dalo ekranizirati.

Najstarije je dijete katoličke obitelji Catherine Eugenie Jean Finnegan, irskog porijekla, i Josepha Robinettea Bidena, koji je bio irskih, francuskih i engleskih korijena, ima sestru Valerie i braću Francisa i Jamesa. Već i naslov njegove najpoznatije biografije, Joe Biden: Life of Trial and Redemption ili Život iskušenja i iskupljenja, govori o tome da unatoč prvoj impresiji da kao političar i nije imao osobito težak život, umnogome je zapravo suprotno.

Američki se predsjednik ženio dva puta. Prvi put s Neillom Hunter koju je upoznao na Sveučilištu Syracuse. Trebalo je najprije uvjeriti njezine roditelje kako je u redu da se njihova kći uda za jednog katolika, no bio je to skladan brak s troje djece, Josephom R. Beauom Bidenom III., Robertom Hunterom Bidenom i Naomi Christinom Amy Biden. Ali završio je tragedijom. Nakon što je 1972. Biden prvi put izabran u Senat, Neilla i Naomi poginule su u prometnoj nesreći za vrijeme božićne kupnje u Hockessinu u Delawareu. Na križanju je njihov automobil udario tegljač s prikolicom. U automobilu su bili i Beau i Hunter, no preživjeli su bez ozljeda koje bi im ostavile posljedice.

Video – Granić: Biden ima tri zadaće

Biden se tada želio ostaviti Senata, no Mike Mansfield, šef senatske većine, od toga ga je odgovorio. Javno je Biden iznio sumnje da je vozač tegljača bio pijan, obitelj je to opovrgnula, a policija nije mogla potvrditi, pa se novi predsjednik morao i ispričati.

Biden voli putovati vlakom, tako je želio i doći na svoju inauguraciju. Nakon što je prisegnuo za senatora, svakoga je dana iz svojega Delawarea, gdje je brinuo za ozlijeđene sinove, putovao u Washington vlakom, po sat i pol vremena u oba smjera.

No volja ga je ipak napuštala, tragedija mu je poljuljala vjeru i u Boga i u život, što će se popraviti tek kada upozna svoju drugu suprugu Jill Tracy Jacobs. Bio je to sastanak naslijepo. Nakon dvije godine hodanja, oženili su se. Iz tog braka Biden ima kći Ashley koja je danas socijalna radnica i društvena aktivistica.

Roberta Huntera Bidena optuživalo se za malverzacije u Ukrajini. Beau Biden bio je također uspješan pravnik koji je službovao i u vojsci te je bio i državni tužitelj države Delaware. Međutim, on je razlog i druge velike Bidenove tragedije, preminuo je 2015. od tumora na mozgu. Barack Obama za njega je rekao da je u 46 godina napravio toliko koliko neki ne bi ni u 146, a na sprovodu mu je pjevao Chris Martin, pjevač omiljenog mu benda Coldplay.

Ključne riječi

Komentara 33

M3
Miške 3
06:08 21.01.2021.

Kad pozovu vrhunskog stručnjaka mirogojskog Matu Granića da im on objasni kako je on stvarao predsjednika SAD, rigam.

Avatar Original_Brexit
Original_Brexit
06:21 21.01.2021.

Sutra lijepa štorija o njegovom divnom sinu, odlikašu i biznismenu. Tatina dika.

XA
xaron
02:42 21.01.2021.

Evo stvara se novi heroj. Nekakvim bljuzgavim detaljima žutog tiska nameçe se slika novog idola nacije u njegovim kasnim 70- tim. Holywood na djelu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije