Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatikan

Poljski gej svećenik piše knjigu i traži da ga primi papa Franjo

Monsignor Krzystof Charamsa smiles as he leaves at the end of his news conference in downtown Rome October 3, 2015. The Vatican dismissed Monsignor Charamsa from his post in a Holy See office on Saturday after he told a newspaper he was gay and urged the
Foto: Reuters/PIXSELL
05.10.2015.
u 08:01

namjera
Charamsa tvrdi 
da je priznanje 
bilo tempirano 
uoči sinode

U Crkvi ima mnogo svećenika homoseksualaca, a Kongregacija za nauk vjere je homofobna, kazao je poljski teolog Krzysztof Charamsa (43), koji je u razgovoru za Corriere della Seru od subote izjavio kako je gej i živi s partnerom. Nakon tog intervjua koji je potresao Vatikan, na improviziranoj konferenciji za novinare Charamsa se pojavio sa svojim partnerom koji je stigao iz Barcelone, kamo će otići živjeti zajedno. Već ima avionsku kartu za let iz Rima u Barcelonu, a najavljuje i da je u pripremi njegova knjiga, napisana na talijanskom i prevedena na poljski jezik, u kojoj će otkriti neke detalje iz svoga života.

Pritisak na sinodu

Charamsa kaže i da je napisao pismo papi Franji i želi mu ga osobno predati.

Kao „tešku i neodgovornu gestu kojom kao da želi izvršiti nepotreban medijski pritisak na sinodu o obitelji koja sutra počinje" ocijenio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi spomenuti intervju koji je dao profesor teologije, mons. Krzystof Charamsa. Charamsa je radio pri Kongregaciji za nauk vjere od 2003. godine, služio je kao pomoćni tajnik Međunarodne teološke komisije te je predavao teologiju na dva rimska papinska sveučilišta, Gregoriani i Kraljici apostola.

Govorimo u prošlom vremenu jer je radio do petka, a nakon intervjua u subotu odmah je izbačen. Charamsa kaže da će papi Franji, koga naziva „fantastičnim" jer je ponovno otkrio ljepotu dijaloga, iznijeti sve o sebi. Na optužbe da je svojom izjavom izazvao skandal uoči sinode Charamsa kaže kako je to namjerno učinio s nadom da će sada biskupska sinoda o obitelji „biti stvarno o svim obiteljima bez isključenja", dakle i o istospolnim obiteljima. Svoj „coming out" poljski teolog posvećuje „tolikim svećenicima homoseksualcima koji nemaju snage izaći iz ormara".

Na pitanje ima li i mnogo gej osoba u Vatikanu Charamsa odgovara: „U svakom društvu samih muškaraca ima više gejeva nego u svijetu kao takvom". Naglasio je kako će morati govoriti i o svemu što je propatio u „S. Uffiziju (današnja Kongregacija za nauk vjere, nap. a.), koji je srce homofobnosti Katoličke crkve, gdje je vlada paranoidna homofobija".

Ostao bez posla

Zašto je javno objavio svoju homoseksualnost? Charamsa kaže kako dođe dan kada se nešto slomi unutar tebe i ne možeš više izdržati,.

Dodao je kako „nas Bog ne ostavlja samima" i kako ga je naveo na iznošenje u javnost svoje homoseksualnosti, što bi trebalo postati jednostavnije za sve homoseksualce. Drži kako Crkva ne bi „trebala čekati još 50 godina" za promjenu stava prema homoseksualcima.

No javnost je najviše pogodila njegova izjava kako u Katoličkoj crkvi ima više homoseksualaca nego prosječno u svijetu pa se sada očekuje i njegova knjiga. Charamsa je rođen 1972. u gradu Gdyniji u Poljskoj, svećenikom je postao 1997., od 2008. do subote bio je docent teologije na Gregoriani, a od 2004. na papinskom učilištu Regina Apostolorum. Od 2003. radio je u Kongregaciji za nauk vjere, a od 2011. bio je dotajnik Međunarodne teološke komisije. Od danas je nezaposlen.

>>Mons. Krzysztof Charams: Gay sam i imam partnera

Komentara 32

DU
Deleted user
09:15 05.10.2015.

Nije mi jasno sto ovaj tip hoce. Ne radi se o njegovoj homoseksualnosti nego se radi o tome da je kao katolicki svecenik dao zavjet na celebat.

OB
ObrenM
08:43 05.10.2015.

U ovom clanku se sotonin podanik sazaljeva jer ce ostati bez"posla".Zaboravlja se koji novac ce zaraditi prodajom knjige,koju ce najvise kupovati ateisti i agnostici.Koliko ce mu pomoci homoseksualni loby,koji je to inicirao i vremenski tempirao?Zaliti takove,a zaboraviti,da katolicki svecenici ne smiju imati nikakovu seksualnu orijentaciju,nego zivot u spolnoj cistoci na koji je pristao i doticni kod davanja zavjeta.Bilo bi dobro da se kao kontra mjera opisuje asketski i sveti zivot mnogih svecenika koji sveto sluze Bogu i narodu.

BA
bakulušić
10:08 05.10.2015.

Nedavno je "javna televizija" bombastično i euforično najavila "veliku i značajnu vijest" i ja sam očekivao da je na Marsu pronađen život. Naravno da vijest nije imala veze sa životom. Radilo se o smrti! Naime, usred turističke sezone, na Jadranu, na otoku Krku, "vjenčale" su se dvije lezbijke. Sklopile su životno partnerstvo ili "interesnu zajednicu". Na pitanje ushićenog novinara, kako to da su za taj "važan i veliki" čin izabrale otok Krk koji u Hrvatskoj slovi kao kolijevka katoličanstva, jedna od njih je ponosno rekla: - Došle smo provocirati! Upravo to sada radi bivši svećenik Krzysztof Charamsa. U srcu katoličanstva, u Vatikanu. Na radost onoga koji ga je na to nagovorio.Nije imao snage oduprijeti se kušnjama i ostati dosljedan sebi i obećanjima. Izdao je i sebe i bližnje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije