Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan neovisnosti

Poljski desničari zazivali 'bijelu Europu' i tražili izgon stranaca

Reuters
12.11.2017.
u 17:18

Ulicama Varšave marširalo je 60.000 ljudi. Mnogi od njih mladići, zakrabuljenih lica, s pivom u rukama, no u kolonama su viđene i čitave obitelji pa i starci

Deseci tisuća poljskih nacionalista marširali su sinoć ulicama glavnog grada Varšave kako bi obilježili godišnjicu Dana neovisnosti. Pritom su nosili poljske zastave, vitlali dimne bombe i pokazivali transparente na kojima su pisale popruke poput one kojom se zaziva "bijela Europa bratskih nacija".

Marš ulicama u organizaciji poljske krajnje desnice bio je tek jedan od brojnih, ovaj doduše i najposjećeniji, kojim se obilježavala godišnica uskrsa poljske nacije na kraju Prvog svjetskog rata 1918. Time su u drugi plan pale sve službene svečanosti i komemoracije.

1/9

Policija, javljaju mediji, tvrdi da je na ulicama bilo 60.000 ljudi. Mnogi od njih mladići, zakrabuljenih lica, s pivom u rukama, no u kolonama su viđene i čitave obitelji pa i starci.

Iz mase su se mogli čuti povici poput povijesnog “Bog, čast, domovina", "Slava našim junacima", ali tu i tamo začuli bi se i ksenofobični zahtjevi poput “čista Poljska, bijela Poljska" i “izbjeglice van!"

Neki su stupali pod natpisom “Hoćemo Boga”. Stihove iz ove stare poljske pjesme, toliko mile papi Ivanu Pavlu II., američki predsjednik Donald Trump recitirao je prilikom posjeta Varšavi ranije ove godine.

I dok su govornici napadali liberalizam i zazivali kršćanske vrijednosti, mnoštvo je vijorilo bijelo-crvene poljske zastave, a u dimu bačenih petardi i vatrometa viđeni su i simboli desničarske falange iz tridesetih godina prolog soljeća.

1/3

Tokom dana održan je i manji skup poljskih ljevičara koji su gradom prošli noseći natpis "dugine boje su nova crna".

 

 

Komentara 178

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
17:33 12.11.2017.

Podrška poljskom narodu.

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
17:52 12.11.2017.

Zašto nema fotografija navedenih natpisa? Inače je super da jedne novine u vlasništvu austrijskog kapitala idu poljske nacionaliste etiketirati fašistima. Halo, Poljaci fašisti, kažu austrijski antifašisti!?

ST
Startrack
17:57 12.11.2017.

Zivjela nasa poljska braca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije