Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆENJE

Poljska: Uhićen kineski zaposlenik Huaweija i Poljak zbog špijunaže

Huawei
Foto: Reuters/PIXSELL
11.01.2019.
u 13:06

Poljak je poznat u krugovima povezanim s kibernetičkim poslovanjem

Poljska je uhitila kineskog zaposlenika Huaweija i poljskog kibernetičkog stručnjaka pod sumnjom za špijunažu, izvijestila je u petak državna novinska agencija PAP, produbivši kontroverzu oko kritika Zapada na račun tog kineskog telekomunikacijskog diva. Poljska javna televizija TVP navodi da su sigurnosne službe pretražile lokalne urede tvrtke Huawei kao i poljske urede telekomunikacijske firme Orange. Huawei i Orange nisu bili dostupni za komentar.

U prosincu su kanadske vlasti uhitile Meng Wanzhou, glavnu financijsku direktoricu Huaweia, na zahtjev Sjedinjenih Država u sklopu istrage o navodnim kršenjima američkih trgovinskih sankcija. Američke obavještajne agencije navode da je Huawei povezan s kineskom vladom te da bi njegova oprema mogla sadržavati komponente i programe koji omogućavaju Pekingu da dođe do niza podataka. Nijedan dokaz za to nije javno iznesen a tvrtka je opetovano demantirala te navode.

Američke kritike navele su niz zapadnih zemalja i tvrtki da razmotre hoće li dopustiti korištenje opreme Huaweija u svojim telekomunikacijskim mrežama.

"Kineski državljanin je poslovni čovjek koji radi u velikoj elektroničkoj tvrtki.... a Poljak je poznat u krugovima povezanim s kibernetičkim poslovanjem", rekao je Maciej Wasik, zamjenik šefa poljskih specijalnih službi, za PAP. Dvojica uhićenih bit će u pritvoru tri mjeseca, izvijestio je PAP pozivajući se na glasnogovornika čelnika specijalnih službi. TVP je objavio da je Poljak bivši agent unutarnje službe sigurnosti. 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:48 11.01.2019.

Za sve kriv Tusk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije