Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijer Morawiecki poslao pismo

Poljska prijeti da će uložiti veto na proračun EU-a

Members of the European Parliament applaud after European Commission President Ursula von der Leyen's first State of the European Union speech during a plenary session of the European Parliament, in Brussels
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
13.11.2020.
u 07:06

Pismo, slično onome koje je prošli tjedan poslao mađarski premijer Viktor Orban, poslano je predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i njemačkom predsjedništvu EU-a.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki poslao je pismo institucijama EU-a u kojemu prijeti da će uložiti veto na proračun za 2021-2027. ako pristup europskim fondovima bude uvjetovan vladinim poštivanjem vladavine zakona.

Pismo, slično onome koje je prošli tjedan poslao mađarski premijer Viktor Orban, poslano je predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i njemačkom predsjedništvu EU-a.

Glasnogovornik Komisije potvrdio je primitak pisma i suštinu njegova sadržaja. Morawiecki je napisao na Facebooku da je u pismu objasnio da Poljska ne može prihvatiti vezu između pristupa fondovima EU-a i poštivanja vladavine zakona jer se taj mehanizam temelji na proizvoljnim i politički motiviranim kriterijima.

Njihovo prihvaćanje dovelo bi do pristajanja na dvostruka mjerila u tretiranju članica EU-a, rekao je on dodavši da takva jasna veza nije bila dio sporazuma koji su čelnici EU-a postigli u srpnju.

"Stoga Poljska ne može prihvatiti ovu verziju mehanizma (koja povezuje vladavinu zakona s EU fondovima) jer bi ona dovela do prvenstva političkih i proizvoljnih kriterija nad suštinskom procjenom", napisao je Morawiecki.

I Poljska i Mađarska su pod istragom EU-a zbog potkopavanja neovisnosti sudova, medija i nevladinih organizacija i prijeti im gubitak milijardi eura iz EU fondova ako ostane ova verzija mehanizma.

Ključne riječi

Komentara 4

BR
Branitelj2020
08:40 13.11.2020.

Bravo Poljska. Niti jedan medij u Hrvatskoj nije obavio vijest da je je jučer EU komisija obznanila da priprema direktivu po kojoj sve zemlje članice EU moraju priznati brak homoseksualaca. O tome se radi. Tu se Poljska i Madžarska see kao prave samostalne države suprotstavljaju ovakvoj ideologiji za razliku od Plenkovića i HDZ koji se sa tom ideologijom slaže.

PR
pravednik2
12:23 13.11.2020.

Svaka članica EU ima pravo istupiti. Ali onda nema subvencija. A Orban i njegovi najbliži su se neizmjerno obogatili od EU-sredstava. U Poljskoj je slično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije