Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravosudne reforme

Poljski predsjednik optužio Bruxelles: 'Lažu'

Andrzej Duda
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
20.12.2017.
u 22:53

Duda je optužio EU da je donijela čisto političku odluku. "Puno je licemjerja, neistina i dezinformacija koje čujemo s te strane"

Poljski predsjednik Andrzej Duda optužio je večeras dužnosnike Europske unije da lažu kada govore o pravosudnim reformama u njegovoj zemlji, nakon što je Bruxelles nešto ranije pokrenuo proceduru koja bi u konačnici mogla lišiti Varšavu prava glasa u EU-u.

"Mnogi predstavnici europskih institucija govore neistine o Poljskoj. Lažu kada kažu da promjene u Poljskoj vode prema kršenju principa pravne države, dok mi jačamo demokratske norme", rekao je Duda u razgovoru za privatnu televiziju Polsat.

Ranije u srijedu Europska komisija je predložila Vijeću EU-a pokretanje postupka predviđenog člankom 7 protiv Poljske, koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa.

Duda je optužio EU da je donijela čisto političku odluku. "Puno je licemjerja, neistina i dezinformacija koje čujemo s te strane".

Poljski je predsjednik upozorio da desnica u parlamentu ima većinu jer su za nju glasali poljski građani na izborima i ima puni legitimitet provoditi reforme koje od nje očekuju Poljaci.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Andrzej Duda
1/10

Također je optužio prvog potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa da samo diktira i ne prihvaća argumente.

"Nema razgovora jer on diktira a mi na diktiranje ne pristajemo", rekao je Duda.

Timmermans je ranije kazao da je Komisija danas zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj,  bez obzira na "opetovane napore tijekom skoro dvije godine da s poljskim vlastima započne konstruktivni dijalog u kontekstu okvira za vladavinu prava".

Pokretanje postupka predviđenog člankom 7 nikada do sada nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontroverznih reformi u pravosuđu. 

Ovo su najbolje fotografije Pixsellovih fotoreportera koje su obilježile 2017.:

Andrzej Duda
1/59

Komentara 33

PL
@ploto@
00:00 21.12.2017.

Europska Komisija = Centralni komitet komunističke partije.Njene članove nitko ne bira na izborima.Europski parlament je isti kao u KIni ili ex- SSSR-u.Služi kao dekoracija.Šefovi EK se postavljaju.Od koga ?Pa nije valjda od naroda,nego od duboke države.Što mislite zašto glavni šef EK prima kabalista Soroša na zatvorenim sastancima bez ikakvih izvještaja i po kojoj osnovi ? Ljudi otvorite oči,sa EU upravlja zločinačka organizacija.Oni donose uredbe i zakone za koje se ne zna tko ih piše.Vrijeme je da se zločinačka organizacija rasturi i uništi,Power to the people.

MU
multivitamin
23:50 20.12.2017.

Bogu hvala na vođama Mađarske,Poljske ,Austrije !

PL
@ploto@
00:02 21.12.2017.

Juncker,Merkel,Macron,Timmermans.Schultz,Mogherini,itd. itd. sve same marionete duboke države,koje rade protiv interesa građana EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije