Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POŽARI

Polja gore, vatrogasci gase požare na teret svih građana

pozar
DragutinŠantoši - Večernji list
17.03.2012.
u 07:04

Nije poznato da su policija i nadležne inspekcije protiv bilo koga podnijeli prekršajne ili kaznene prijave

Virovitica - U posljednja dva dana na području Virovitičko-podravske županije dogodilo se čak 9 požara na otvorenim prostorima u kojima su, u gašenju, sudjelovali dobrovoljni i profesionalni vatrogasci. Vlasnici poljoprivrednih zemljišta, na neodgovoran i nepripremljen način, spaljuju suhu travu i raslinje, a kada vatru više ne mogu nadzirati u pomoć pozivaju vatrogasce. U četvrtak su polja gorjela u Slatini, Svetom Đurađu i Cabuni, u petak u Voćinu, Humljanima, Mikleušu, Boriku, Starom Gracu i Pušini. U dva slučaja požari su se dogodili i na objektima, ali zahvaljujući brzim vatrogascima, nisu prouzročili veću štetu. 

Apel Službe 112:  - Spriječimo veće štete i smanjimo troškove gašenja 

Kako bi se spriječile veće štete, a i smanjili troškovi koji nastaju prilikom angažiranja vatrogasaca, Služba 112 u Virovitici uputila je apel vlasnicima poljoprivrednih površina da svoj biljni otpad saniraju na način da ne dovode u opasnost sigurnost ljudi i imovine, te da paljenjem korova izbjegavaju onečišćenje zraka i okoliša.  Općine i gradovi svojim su odlukama propisali uvjete kako treba sanirati biljni otpad. Ako paljenjem vatre na otvorenom prostoru nastane šteta ili onečišćenje okoliša, policija i nadležne inspekcije zaštite okoliša će protiv počinitelja pokrenuti prekršajne prijave, a u težim slučajevima, kada su u opasnost dovedeni ljudski životi i imovina, počinitelji bi mogli odgovarati i kazneno.  

Za sada javnosti nije poznato da su inspekcije i policija bilo koga prijavili za brojne požare niti da je netko od počinitelja morao platiti nastali trošak gašenja požara na privatnoj imovini koji je počinitelj sam prouzročio.

Ključne riječi

Komentara 1

AV
Avtomatik
07:56 17.03.2012.

Ista stvar sa namjernim prouzrokovanjem pozara na moru ili spašavanje neopreznih turista s velebita - kod nas je sve djabe. U francuskoj kad na skijalistu slomis ruku pa mora doc po tebe helikopter platis 10 000eura a kod nas dobijess lentu i ime u novinama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije