Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
renomirani portal

Politico: Plenković je kandidat za čelno mjesto u EU ili UN-u

Andrej Plenković
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
1/3
11.04.2019.
u 20:24

Hrvatski premijer Andrej Plenković zasjeo na 14. mjest liste onih koji su, piše politico, odigrali ključne uloge u Bruxellesu i Strasbourgu od 2014. do 2019.

Čini se da je 49-godišnji Andrej Plenković predodređen da postane kompromisni kandidat za neko od čelnih mjesta u EU ili UN-u, piše renomirani portal politico.eu.

Njihov urednik politike Ryan Heath, dugogodišnji insajder u Bruxellesu, sastavio je listu 40 najutjecajnijih zastupnika ovog saziva Europskog parlamenta u koju su uključeni i oni koji su ga u međuvremenu napustili. Hrvatski premijer Andrej Plenković zasjeo na 14. mjest liste onih koji su, piše politico, odigrali ključne uloge u Bruxellesu i Strasbourgu od 2014. do 2019.

- Plenković je pripadnik sve rjeđe vrste europskih političara: diskretan, uspješan i umjeren. Sebe opisuje kao "lišenog ekstrema i populizma". Napustio je nacionalnu politiku u Hrvatskoj gdje je bio saborski zastupnik kako bi otišao u Europski parlament kad se njegova država pridružila EU. U roku tri godine, vratio se kući kao premijer - piše Heath te ističe kako je predodređen za kompromisnog kandidata - onog koji se pojavljuje kad se takmaci iz velikih država međusobno anuliraju - na nekom od čelnih mjesta u EU ili UN-u.

Na prvom mjestu liste je Matteo Salvini koji je nakon 10 godina u Europskom parlamentu preuzeo dužnost talijanskog ministar unutarnjih poslova. Drugi je Englez Nigel Farage kojega se voli ili mrzi, ali ga se ne može ignorirati.

Njegov krunski uspjeh je Brexit i kampanja da svoju zemlju izvede iz Unije koja mu je 20 godina isplaćivala plaću. Na listi su i Talijan Roberto Gualtieri, član parlamentarnog odbora za Brexit, belgijski liberal Guy Verhofstadt te Nizozemka Judith Sargentini, "protivnica" mađarskog premijera Viktora Orbana.

Ključne riječi

Komentara 94

PR
prajdali100
20:36 11.04.2019.

Na neko od čelnih mjesta trebala bi zasjesti Anka Sumrak Sataraš.Ili možda Bero ! Beljak? Miletić? Pernar? Grmoja ? Kandidata sa kolosalnim performansama napretek.Sjajan izbor je i Maras hi hi hi hi........

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
21:08 11.04.2019.

Kad se sjetim onog cvoravog milanovica,koji se posvado sa pola europe,Plenki je gospodin skolovan politicar ,od kad je on predsjednik vlade mnogi laju okolo ali nista nemogu HR.

Avatar Urbani
Urbani
23:55 11.04.2019.

Doma ga neki ne vole jer ne ide u Beograd po naredjenja, jer se drzi zapada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije