Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUMUNJSKA

Političku krizu i korupciju rješavat će Orbanov bankar

FLORIN CÎŢU
Foto: INQUAM PHOTOS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
23.12.2020.
u 10:00

Novim rumunjskim premijerom imenovan ministar financija Florin Cîţu, menadžer koji je radio u najmoćnijim europskim institucijama

Rumunjska će imati vladu kojoj je ponovo na čelu liberal, pa tako ispada kako se sve odigralo prema želji predsjednika Klausa Iohannisa koji je Nacionalnu liberalnu stranku, PNL, i podržavao na parlamentarnim izborima. Samo što premijer ipak više neće biti Ludovic Orban, već njegov ministar financija Florin Cîţu. A on nije karijerni političar, već je karijerni ekonomist. I to prilično bogate karijere.

Koalicija slična hrvatskoj

Novi je rumunjski premijer Cîţu završio je američki koledž Grinnell učeći ekonomske znanosti da bi onda završio Sveučilište Iowa State doktoriravši makroekonomiku i međunarodnu ekonomiju. Ovaj 48-godišnjak radio je kao ekonomist u Reserve Bank of New Zealand, što je središnja banka te zemlje, da bi nakon toga dvije godine proveo u Europskoj investicijskoj banci. Onda je do 2011. godine radio i kao investicijski bankar u ING Groupovoj podružnici u Rumunjskoj. Nakon toga radi kao ekonomski analitičar i savjetnik. Sve do 2019. godine kada kao vanjski član postaje dijelom upravnih odbora Europske banke za obnovu i razvoj, Europske investicijske banke te Svjetske banke.

Po svemu se, dakle, može zaključiti da i Cîţu ima zadatak nastaviti proeuropsku politiku koje je prvi eksponent predsjednik Iohannis, a koje je dio i skidanje s vlasti bivših socijalista koji su prije nekoliko godina skrenuli i udesno ne bi li se nekako održali na vlasti. Međutim, korupcijske afere bile su tolike da to za većinu više nije bilo prihvatljivo, a bivši je lider socijalista i premijer Liviu Dragnea napokon završio i u zatvoru. I sada Rumunjska nastoji otvoriti novo poglavlje s novom vladom koja je, zapravo, koalicija desnog centra no sasvim slična hrvatskoj.

Jer, u toj su koaliciji uz PNL i USR-Plus, što je savez stranaka USR i PLUS također liberalne orijentacije. Ali, tu je i jedna manjinska stranka, UDMR što je Demokratski savez rumunjskih Mađara. Sve to je dovoljno da se formira vlada unatoč tome što nekadašnji socijalisti čiji je počasni predsjednik i dalje Ion Iliescu koji je prije 30 godina igrao ključnu ulogu u svrgavanju diktatora Nicolaea Ceauşescua.

Sve zajedno ove političke opcije u oba doma rumunjskog parlamenta imaju 244 od ukupno 465 mjesta, ali i potporu 18 zastupnika manjina. Dakle, međusobne razlike na razini nacionalnosti prevladane su pa Rumunjska nije zapala u političku krizu nego će, prema svemu sudeći, imati stabilnu vladu sasvim proeuropskog karaktera. Treba reći kako relativni pobjednik izbora, socijalistički PSD, odnosno nasljednici komunista, nisu imali s kime formirati koaliciju, nitko nije izrazio takvu želju, pa ostaju u opoziciji.

Isto tako treba reći kako PSD ostvaruje značajan pad u broju glasova u odnosu na izbore 2016. godine kada su osvojili čak 45 posto glasova. U apsolutnom broju glasova izgubili su čak milijun i pol rumunjskih glasova. Svejedno, i taj je rezultat bio veliko iznenađenje jer se očekivalo kako će PNL glatko pobijediti. Sve to, dakako, uz vrlo nizak odaziv glasača. PNL i UDMR su članicama EPP-a a USR-Plus su u Renew Europe, znači dvije proeuropske grupacije.

Pobjeda predsjednika

Ovo olakšava položaj predsjednika Klausa Iohannisa koji je u teškim političkim bitkama s PSDom i Liviuom Dragneom trpio i teške poraze kada je, primjerice, 2018. bio prisiljen smijeniti Lauru Kövesi, glavnu tužiteljicu Nacionalnog antikorupcijskog ureda koja je iza rešetaka strpala više od tisuću rumunjskih dužnosnika na svim razinama u pet godina koliko je obnašala tu dužnost. Međutim, Kövesi je danas glavna europska tužiteljica na čelu Europskog ureda javnog tužitelja. – Siguran sam da će to biti stabilna vlada posvećena interesima građana – rekao je Cîţu.

 

 

>> VEČERNJI TV Darko Milinović: Iz HDZ-a će izaći 300-400 članova i priključiti se našoj stranci

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije