Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRIJUMF DESNICE

Politički zemljotres u Štajerskoj, debakl socijaldemokrata i narodnjaka i u Gradišću

izbori,glasanje
Marijan Susenj/PIXSELL
31.05.2015.
u 21:43

Izbori za štajerski parlament, završili su neviđenim političkim potresom

''Politički potres u Štajerskoj“, ''Povijesni trijumf krajnje desne Slobodarske stranke“, ''FPÖ osvojio Štajersku i Gradišće“, ''Najlošiji rezultat u izbornoj povijesti socijaldemokrata“, '''Ultradesnica u usponu, vladajući socijaldemokrati i narodnjaci u silaznoj putanji“, ''Građani nezadovoljni posljedicama gospodarske krize, reformama i mjerama štednje kaznili vladajuću koaliciju“, ''Nezaposlenost, azilantska politika i integracija stranaca, voda na mlin krajnje desnice“, samo su neki od naslova u austrijskim medijima koji su u nedjelju poslijepodne, izvijestili o preliminarnom izbornom rezultatu dvostrukih pokrajinskih izbora u Štajerskoj i Gradišću u Austriji.

Izbori za štajerski parlament, završili su neviđenim političkim potresom. Povijesni pad Socijaldemokratske stranke (SPÖ) ispod 30 posto, nakon kojeg mnogo što neće biti isto u dosad neosvojivoj utvrdi Štajerskoj, donio je jasnu poruku štajerskom, ali i austrijskom političkom vrhu.. Naime, visoki postotak birača koji su glasali za krajnje desnu Slobodarsku stranku (26,8 posto), i povijesnih 16,2 posto više glasova nego na prošlim pokrajinskim izborima 2010. godine i povijesni minus od 9,2 postotna boda u glasačkoj kutiji socijaldemokrata koji su osvojili tek 29 posto glasova, te njihovih koalicijskih partnera narodnjaka (ÖVP) s osvojenih 28,6 posto glasova ( - 8,6 posto), doveli su štajerski politički vrh u poziciju da razmišlja o uklanjanju sadašnje distance između vladajućih stranaka i naroda.

Analitičari ocjenjuju da je štajerski izborni rezultat i slom SPÖ-a i ÖVP-a izraz nezadovoljstva birača reformama i mjerama štednje austrijske vladajuće koalicije socijaldemokrata i narodnjaka i njene politike prema strancima i azilantima, koja u narodu stvara nesigurnost i strah od porasta nezaposlenosti i kriminaliteta te lokalne reforme upravne koja je, unatoč protestu mnogih, dovela do nedobrovoljnog spajanja općina u Štajerskoj. Većina ističe kako je to obračun naroda s pokrajinskim i saveznim moćnicima.

Unatoč debaklu, SPÖ je pobijedio s 29 posto glasova, drugi je ÖVP ( 28,6 posto), treći FPÖ (26,8 posto), četvrti Zeleni (6,8 posto), a peti su Komunisti (4,2 posto), Stranka Frank Stronach, Neos i Pirati nisu uspjeli prijeći izborni prag od 4 posto i ući u štajerski parlament. Sada još uvijek minimalno najjačima socijaldemokratima slijede pregovori i pokušaj sastavljanja koalicije s Narodnom strankom.

Naime, oni imaju 15 mandata (- 8), a narodnjaci 14 (-8), što bi zajedno činilo stabilnu većinu. S druge strane, trećeplasirani slobodnjaci s 14 mandata ( + 8 ) imaju mogućnost također biti mlađi partner socijaldemokratima u velikoj koaliciji. Ostale stranke nemaju mogućnost sastavljanja koalicije. Na pokrajinskim izborima u Gradišću gdje živi i oko 30 tisuća gradišćanskih Hrvata, Socijaldemokratska stranka (SPÖ) s 41,9 posto glasova birača (- 6,3 posto) osvojila je prvo mjesto, a Narodna stranka (ÖVP) je druga s 29,1 posto (- 5,5 posto).

Iznenađenje je krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) koja je s 15,1 posto osvojenih glasova ( + 6,1 posto) postala treća najjača politička snaga u Gradišću. Četvrti su Zeleni s 6,4 posto ( + 2,3 posto), a peta je Lista Burgenland (Gradišće) s 4,9 posto glasova ( + 0,8 posto). Ostale stranke, Neos (2,4 posto) i CPÖ (0,4 posto) nisu uspjele prijeći izborni prag ( 4 posto), i ući u gradišćanski Parlament. Mediji zaključuju kako su dvostruki pokrajinski izbori u Štajerskoj i Gradišću pokazali da je krajnja desnica u primjetnom usponu dok crveni (SPÖ) i crni (ÖVP) padaju.

Ističu kako izborni rezultat može utjecati na ukupnu klimu u austrijskom društvu uoči pokrajinskih izbora u Gornjoj Austriji 27. rujna i Beču 11. listopada ove godine. Čelnik FPÖ-a Heinz-Christian Strache je zahvalio biračima u Štajerskoj i Gradišću, istaknuvši kako su poslali jasnu poruku ''da su spremni za promjene“.

Čelnik Gradišća Hans Niessl je rekao kako će socijaldemokrati pregovarati o sastavu koalicije sa svim strankama, uključujući krajnje desnu Slobodarsku stranku. Zemaljski poglavar Štajerske Franz Voves je rekao kako nitko nije računao s ovakvim izbornim rezultatom i da će već u ponedjeljak popodne stranačka središnjica socijaldemokrata Štajerske analizirati što dalje i koje poteze treba povući na pokrajinskoj razini. Voves je naime, uoči izbora izjavio da će dati ostavku ukoliko socijaldemokrati osvoje manje od 30 posto glasova birača, što se je i dogodilo. Ostavku u nedjelju, nije želio potvrditi niti opovrći.

>>Fischer: Austrija nije bila samo žrtva nego i počinitelj nacističkog režima

>>Turska protestno povukla veleposlanika iz Austrije, Kurz traži respekt

Komentara 9

DU
Deleted user
22:25 31.05.2015.

Trijumf ? Zemljotres ? Postoji li netko u redakciji VL tko barem. minimalno poznaje hrvatski jezik.

Avatar nekakav
nekakav
07:14 01.06.2015.

a mogli ste ići s naslovom 'gradišćanski hrvati masovno poduprli ultradesnicu' ako ste već htjeli čim više ljudi navući na ovaj članak. ovako, ništa se posebno nije dogodilo, s naše točke gledišta. vladajući su i dalje zadržali vlast, samo štošto imaju manje ruku, al opet i dalje komotno vladaju. osim što su se malo preplašili, zbog narednih parlamentarnih izbora, na kojima će izgubiti još par ruku. a onda će ih europska unija malo staviti na led, kao pred desetak godina kad su hajdera imali u vrhu zemlje. toliko o demokraciji.

HE
hellen3353
07:15 01.06.2015.

Nisam iznenadjena. Bilo je i za ocekivati. Austrija i Austrijanci sami nemaju posla, a uz to svakim danom dolaze stranci. Nisam za desnicare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije