Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SOCIOLOZI O JAVNOJ UPRAVI
Povratak na članak

Politički utjecaj na kadroviranje trebao bi biti zakonom zabranjen

Javni službenik mora biti svjestan da mu je to što radi plaćeno zahvaljujući radu drugih, to mora cijeniti, kaže profesor ustavnog prava Mato Palić

Komentari 13

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
08:08 03.07.2019.

kad toj brojci dodamo još 250.000 u javnim poduzečima i zbroj odbijemo od ukupno zaposlenih dobivamo rezultat da oko 900.000 ljudi hrani cijelu državu, tj. svaki zaposleni u realnom sektoru ima barem trojicu na leđima

VL
Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
09:02 03.07.2019.

"Politički utjecaj na kadroviranje trebao bi biti zakonom zabranjen"!!!!!! Kako to uopce bilo kome moze i na pamet pasti, a kamoli javno izreci ili napisati??? Da se to ne daj Bog provede, tko bi se to onda u Hrvatskoj bavioo politikom? Politicke stranke ne bi onda imale 500000 clanova nego 500, a moooooozda uvrh glave po najoptimisticnijim procjenama 5000. Pa kako bi onda Hrvatska opstala? Kako, kako, kako????

VL
AP
Anka partizanka
09:10 03.07.2019.

Pocnite kopirati modele skandinavskih zemalja. Znam da smo 100 g. u zaostatku za njima, ali od nekuda se mora poceti. Ako vec kopirate, kopirajte od najboljih.

VL
MA
mangupica
11:18 03.07.2019.

Izvrstsn clanak,vidjet cemo koja ce pol.opcija taj zakon predloziti,ja to necu dozivjeti!

VL
NE
nemanatrag
07:28 03.07.2019.

"Politički utjecaj na kadroviranje trebao bi biti zakonom zabranjen"....možda kad cosa nostra postane drugi Karitas.

VL
ŹI
ŹIVAC
11:23 03.07.2019.

Mi smo ljubitelji idealizma. Zato smo stalno razočarani jer takvog sustava nigdje nema. Mi mislimo da ima, ali nema! Skandinavske zemlje? Ako je tako lijepo zašto se toliko opijaju, zašto toliko oruđenja i suicida (oni pišu o tomu, nije moja izmišljotina!)? Da se razumijemo, apsolutno sam za bolji rad svakog službenika. Kada pritisak javnosti i svih nas bude jači sve će se mijenjati! Njemac i kad je kod nas ući prodavača da mu mora vratiti do zadnje lipe! Bogme njemu vrati. Nama ne, jer je nama neugodno takvo ponašanje! Dakle, kakav narod takvi inpolitičari! Pa narod ih i bira!

VL
LA
Latz
08:44 03.07.2019.

Sve je to ispravno i dobro - problem je kako to provoditi - imamo mi raznih zakona koji su samo mrtvo slovo na papiru jer ih se ili svjesno ne provodi ili su tako složeni da ih je užasno lako zaobići onima koji taj zakon poznaju --- tak da je pitanje, kako dokazati da je neka osoba politički kadrovirana (pa i kad svi otvoreno znaju da to jest), jer kod nas bi po iskustvu sa propisima o suzbijanju sukoba interesa umjesto same pozicije sukoba interesa (u ovom slučaju da je neka osoba koja je član stranke novog šefa npr. dobila posao odmah čim je ovaj došao ili je izmišljena nova pozicija koje u sistematizaciji radnih mjesta ni nema) potrebno bilo dokazati namjeru. To dokazivanje 'namjere' je očito namjerno tako sročeno jer to je nešto što je najteže dokazati i nije ni čudo da ta cirkus povjerenstva ne mogu nikada naći elemente sukoba interesa kad maltene moraju naći pisani trag gdje netko otvoreno piše da da će napraviti nešto mimo propisa - dobro da ne mora još i navesti članak zakona koji će time prekršiti .... Ideja je dobra, kako to provesti i napraviti utuživim jer već druga i puno kompliciranija priča.

VL
IB
iva.begovic
15:31 03.07.2019.

Od tih 231.988 osoba koje, prema podacima Ministarstva uprave, rade u državnoj i javnoj službi, koliko je članova HDZa? I koliko je od tih članova na rukovodećim funkcijama? Broj svih rukovodećih mjesta /rukovodeća mjesta na kojima su članovi HDZa. TakoTako bi se dobio udio izražen u postocima, a podatke nije teško izvući iz evidencija. ,Kušćević nikada ne bu dao ostavku jer za HDZ ne bi bilo dobro da u javnosti prezentira "nezgodne podatke".

VL
MA
Markos
07:48 03.07.2019.

Pa eto vam PRAVA tema za Refetendum: Politički utjecaj na kadroviranje trebao bi biti zakonom zabranjen" Sto cekate? Sto kukate? Sto mudrujete? Pozdrav iz Zlovenije

VL
BA
bakulušić
12:21 03.07.2019.

To je kao da pokušate zakonom zabraniti suncu da izlazi i zalazi.

VL
VJ
vjaceslav
15:07 03.07.2019.

pametno, ali tko će provoditi politiku stranke na vlasti, ako nema svoje ljude u državnoj upravi, javnim poduzećima and so on?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.