Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Politički pad Angele Merkel: CDU rapidno gubi podršku Nijemaca, a iza svega se krije pandemija

Angela Merkel
Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa/picture alliance
1/3
02.04.2021.
u 16:23

Jasna većina Nijemaca je za stroži lockdown i smatra da je pandemija pokazala da se Njemačka ne snalazi u krizi. Demokršćani i dalje gube podršku, a Zeleni jačaju

Demokršćanska Unija CDU i CSU ostaje na silaznoj liniji na kojoj se nalazi posljednjih tjedana: da su izbori za Bundestag ove nedjelje, stranke Unije (Kršćansko-demokratska unija CDU zastupa demokršćansku opciju u cijeloj Njemačkoj dok manja Kršćansko-socijalna unija djeluje samo u Bavarskoj) bi dobile 27 posto glasova - šest posto manje u odnosu na prethodni mjesec, javlja javni servis ARD u svom redovitom ispitivanju javnog mnijenja Deutschlandtrend. To znači da je Unija pala na potpuno istu vrijednost kao u ožujku prošle godine, kada je izbila pandemija korone. Demokršćani su prokockali veliku prednost koju su imali nakon prvog vala kada su građani pozitivno vrednovali vladin odnos prema krizi.

Zeleni su dobili dva posto i sada uživaju podršku 22 posto. Kod socijaldemokrata iz SPD-a se nije ništa promijenilo u odnosu na prethodni mjesec - 16 posto, desno-populistički AfD je također nepromijenjen - 11 posto. Liberalni FDP se poboljšao za dva posto i sada se nalazi na 9 posto. Stranka Ljevica je stabilna na 7 posto.

Tko će voditi Uniju kao glavni kandidat za kancelera u predizbornoj kampanji za izbore u rujnu? Građani kažu - Markus Söder. Predsjednik CSU-a i bavarski premijer trenutno ima naklonost 54 posto ispitanika - tri posto više nego prethodnog mjeseca, piše DW

Armin Laschet trenutno uživa znatno manju podršku. Predsjednik CDU-a i premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije je samo za 19 posto ispitanika dobar kandidat za kancelara stranaka Unije - to je tri posto manje nego prethodnog mjeseca.

Kod Zelenih je situacija mnogo nejasnija što se tiče kancelarskog kandidata. Trenutno 30 posto građana kaže da bi Robert Habeck bio dobar kandidat Zelenih, a Annalenu Baerbock, pored Habecka dopredsjednice stranke, podržava 25 posto. Oboje su praktično ravnopravni među svojim sljedbenicima u stranci (Habeck: 61 posto, Baerbock: 60 posto).

Trenutno je samo trećina građana zadovoljna radom Savezne vlade (Unija CDU/CSU i SPD), gotovo dvije trećine je nezadovoljno. Prije točno godinu dana, u travnju 2020., vrijednosti su bile obrnute - zadovoljstvo radom Savezne vlade naglo je poraslo nakon što je donesena odluka o prvom lockdownu.

Pogled na upravljanje korona-krizom, koje zajednički provode savezna i pokrajinske vlade pokazuje da su građani još kritičniji: trenutno je samo svaki peti Nijemac zadovoljan radom ovog upravljačkog mehanizma (19 procenata). U prosincu 2020. je još uvijek većina građana bila zadovoljna. Do preokreta je došlo početkom siječnja: tada je 54 posto bilo nezadovoljno, a 46 posto zadovoljno. Od tada - nezadovoljstvo raste.

Što se tiče ograničenja uvedenih zbog pandemije koronavirusa, 48 posto građana kaže da one nisu dovoljno stroge. To je 16 posto više nego sredinom ožujka i 28 posto više nego početkom istog mjeseca. 24 posto smatra mjere odgovarajućim, a 24 posto kaže da mjere idu predaleko.

Shodno tome, mnogi građani su otvoreni prema zahtjevima liječnika intenzivne njege da se društveni život na dva do tri tjedna intenzivnije ograniči, i da se tek onda vidi je li moguće popuštanje. Preko dvije trećine građana (67 posto) podržava stroži lockdown, dok je 30 posto protiv.

Odakle dolazi očito razočaranje Nijemaca svojim vlastima? Sporim cijepljenjem je nezadovoljno 83 posto građana. Organizacijom škola i vrtića nezadovoljno je 74 posto građana. A 72 posto građana dalo je loše ocjene za način na koji političari opravdavaju i objašnjavaju svoje odluke. Pomoć poduzećima i samozaposlenima također je naišla na kritike (65 posto); 63 posto smatra da je primjena brzih testova i samotestova na koronavirus neadekvatna, piše DW

Očigledno da u općem nezadovoljstvu ulogu igra i to što ograničenja zbog pandemije traju duže nego što se očekivalo. Čak 63 posto građana kaže da više ne znaju što je trenutno dozvoljeno, a što zabranjeno. A samo jedan posto manje, i još uvijek većina od 62 posto Nijemaca - smatra da je pandemija pokazala da se Njemačka ne snalazi dobro u kriznim vremenima. 

Ključne riječi

Komentara 4

JO
jorgen
16:41 02.04.2021.

Čekajte Nijemci, tek ćete vidjeti što vas čeka kad vam tzv. "Zeleni" dođu na vlast, hahahah.

GE
genadij
17:34 02.04.2021.

E moji Švabe! Ovo sa migrantima ( radikalnim muslimanskim teroristima ) je put bez povratka.

DU
Deleted user
16:56 02.04.2021.

zeleni su obični populisti koji svoju kampanju zasnivaju na klimatskoj mitologiji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije