Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Serge Brammertz:

'Politički lideri veličaju osuđene zločince. To je neprihvatljivo'

31.10.2018.
u 10:04

Brammertz je kazao kako se one koji su procesuirani za ratne zločine ni na koji način ne može smatrati herojima jer su odgovorni za ubojstva, pljačke i silovanja

Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz upozorio je na neprihvatljivu praksu veličanja osoba osuđenih za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, a kazao je i kako je nezadovoljan time što optuženi za ratne zločine u BiH izbjegavaju pravdu tako što pobjegnu u Hrvatsku ili Srbiju, prenio je u srijedu sarajevski portal Klix.

"To je ono što još podriva regionalnu suradnju. Kako ćete istražitelje i tužitelje motivirati da procesuiraju osobe koje su njihove nacionalnosti kada imate političke lidere koji javno govore o osuđenim zločincima tako da ih veličaju, da ih pozivaju na službene događaje i javno iznose hvalospjeve o njima. To je u potpunosti neprihvatljivo", kazao je Brammertz u intervjuu za ovaj portal.

Pogledajte video Šešeljeve kuće u Hrtkovcima:

Tužitelj MICT-a trenutačno boravi u službenom posjetu Sarajevu u sklopu priprema za podnošenje redovitog izvješća Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji država regije na procesuiranju slučajeva ratnih zločina.

Brammertz je kazao kako se one koji su procesuirani za ratne zločine ni na koji način ne može smatrati herojima jer su odgovorni za ubojstva, pljačke i silovanja.

"Ti pojedinci koje se veliča kao heroje su upravo oni koji predstavljaju ono najgore što je društvo proizvelo", istaknuo je.

Rekao je kako će njegovo novo izvješće Vijeću sigurnosti potvrditi dobru suradnju država regije s njegovim uredom no istaknut će i to da unutar regije nema potrebne suradnje nužne za učinkovitiji progon počinitelja ratnih zločina.

"Međunarodni dužnosnici dolaze ovdje kako bi osigurali postojanje državne strategije za procesuiranje ratnih zločina a onda se dogodi da neki počinitelj  ratnih zločina pobjegne u Srbiju ili Hrvatsku i onda se ništa po tom pitanju ne može učiniti. Dakle, dovoljno im je prijeći granicu i naći se u 'sigurnoj luci'". Upravo ovakve stvari otežavaju procesuiranje ratnih zločina u regiji", kazao je glavni haaški tužitelj.

Potvrdio je kako je upravo to bila tema razgovora što ih je vodio u Zagrebu tijekom nedavnog posjeta.

"Bio sam dosta kritičan u diskusiji s tamošnjim ministrom pravosuđa (Draženom Bošnjakovićem) jer u nekoliko slučajeva koji su prebačeni iz Sarajeva u Zagreb gotovo da nema napretka u posljednjih godinu ili dvije i to je doista za žaljenje", kazao je Brammertz.

Na pitanje kada bi mogli biti dovršeni preostali procesi pred MICT-om, konkretno slučajevi Radovana Karadžića i Ratka Mladića, Brammertz nije mogao dati precizniji odgovor ističući kao je očekivanu dinamiku poremetila promjena u sastavu sudskih vijeća i suprotstavljeni zahtjevi tužiteljstva i obrane o kojima još nije donesena konačna odluka.

Brammertz drži kako nije bilo nikakve potrebe da se mijenjaju čak tri suca u nekom procesu istaknuvši kako je to u potpunoj suprotnosti s pravnom znanošću.

Podsjetio je i kako su konačne odluke u procesima protiv Karadžića i Mladića posljednja prilika da se dokaže kako je genocid u BiH počinjen i u drugim općinama osim Srebrenice.

Komentara 16

DA
dalibla
11:23 31.10.2018.

Kaze tip koji se ljubi s bošnjačkim udruženjima žrtava rata a za logore u Bugojnu ili Jablanici nakon 20 godina istraživanja "nije čuo"

MA
Marko1337
16:21 31.10.2018.

ovaj bitanga Brammertz je primjer europskog parazita, bitange koji se usuđuje blatiti naše svetinje. Tom smradu treba zabraniti ulazak u Hrvatsku i proglasiti personom non gratom, jer je korimpiran od zločinačkih srba.

DU
Deleted user
11:36 31.10.2018.

Branili smo i obranili svoj narod i svoju državu. Buduće generacije će to znati cijeniti jer će ostati zapisano zauvijek a to je i najvažnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije