Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Političari ne bi smjeli pozivati DORH da mora istražiti Dalić

Martina Dalić
Foto: Patrik Macek
1/4
18.05.2018.
u 19:11

Nije samo Petar Miladin, već su i Garašić i Barić kritizirale lex Agrokor. Ali Ustavni sud ocijenio ga je ustavnim, a prihvaćen je u Londonu i u EU.

Naši političari, poneseni atmosferom oko velikih afera, opuste se pa govore što odgovoran političar ne bi smio. Tako je zastupnik Gordan Maras po izbijanju afere Hotmail, govoreći o Martini Dalić, inzistirao: “Državno odvjetništvo mora odmah otvoriti istragu”, dok je šef SDP-a Davor Bernardić tražio ne samo ostavku već i zatvor.

Novinari ukinuli “prisilu”

Sve do izmjena Kaznenog zakona 2011. to je bio tipičan primjer “prisile prema pravosudnom dužnosniku” koju je činio tko u medijima ili pred skupinom ljudi iznosi mišljenje kako bi pravosudni dužnosnik trebao postupiti ili odlučiti. Pod pritiskom novinara ta je odredba izbrisana, ali to ne znači i da je to dopustivo s gledišta političke kulture i poštovanja vladavine prava.

Isto tako, Maras i drugi političari kao jedan od ključnih argumenata koriste činjenicu da je konzultirani prof. dr. sc. Petar Miladin sa zagrebačke katedre za trgovačko pravo za lex Agrokor rekao da je neustavan. I drugi su znanstvenici, profesorice Jasnica Garašić i Sanja Barić za insolvencijsko i ustavno pravo, bile vrlo kritične. Vlada i Hrvatski sabor prihvaćanjem lex Agrokora upustili su se u rizik, ali su očigledno dobro “tipovali” koliko god su neki, pa i potpisani novinar, stavove struke smatrali argumentiranima. Jer, lex Agrokor dobio je prolaznu ocjenu u Londonu po tužbi Sberbanka, za većinu u Ustavnom sudu je ustavan, a premijer se ovih dana hvali i da je postao dio pravne stečevine EU. I bivši SDP-ov ministar Slavko Linić jučer je za N1 zaštitio lex Agrokor, osobito dovede li do nagodbe, od mogućih propusta u primjeni. Po njemu je “malo važno” tko je pisao lex Agrokor (!?) pa je, opisavši proceduru donošenja zakona, obrazložio kako su odgovorni Vlada i Sabor. Upravo to je bio argument Povjerenstva za sukob interesa 2016. u slučaju pomoćnika ministra za sport Petra Skansija prijavljenog za sukob interesa jer je bio i dopredsjednik udruge olimpijaca koja se zalagala da vrhunski sportaši kad navrše 45. primaju trajne novčane naknade, i to bez imovinskog cenzusa, pa je i imućni Skansi postao korisnik te naknade.

Hrvatski sabor usvaja zakone

Povjerenstvo je zaključilo da nije bio u sukobu interesa čak i ako je radio na pripremi zakona, doduše jer kao pomoćnik nije bio član Vlade, ali i jer je Sabor donio zakon i tako presudio da prevladava javni interes. Onda to vrijedi i za Dalić i lex Agrokor? Alix Partners bio je izbor Ante Ramljaka i Dalić, ali tu prestaje čvrsta veza s njihovim izborom podizvođača, koliko god se čini mogućim predumišljaj.

Martina Dalić
1/10

Komentara 23

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
19:30 18.05.2018.

Bezidejna, nesposobna oporba ne zna drugcije populizam je sve sto imaju. Kod mostovaca je i bijes radi izgubljenih fotelja, drzava ih ne zanima.

KA
karlodrago
19:27 18.05.2018.

Pustite na miru Dalićku ,pametnija je i stručnija od bilo kojeg oporbenjaka.Napravila je pravi posao a pravi posao košta.

RI
rimac444
19:41 18.05.2018.

Komunjare i ostala gamad na aparatma jer se nagodba bliži svojoj realizaciji, UDBA sa svim podmetanjima hot mail-ova, tračeva, udbaških konstrukcija nije uspjela srušiti proces

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije